Dăncilă știe sigur că o mulțime de oameni au fost condamnați pe nedrept. De unde?


Întrebată despre presupusele abuzuri din justiție, după dezbaterile din Parlamentul European, premierul Viorica Dăncilă a spus așa: ”Cei care au încălcat drepturile omului trebuie să plătească. Nu am văzut azi pe nimeni în Parlamentul European care să facă referire la nedreptățile atâtor oameni condamnați pe nedrept, oameni cărora li s-au distrus viețile, carierele și familiile. Trebuie să găsim o modalitate prin care să îndreptăm aceste greșeli”.
Este emoționant să observi că din sutele alea de europarlamentari prezenți la dezbateri, niciunul nu a găsit cu cale să pomenească de viețile distruse de justiția românească.
Cum declarația de mai sus a doamnei Dăncilă a fost făcută la Antena 3, este evident că nimeni nu s-a mirat. Iar cei care au privit au rămas, ca de obicei, cu gurile căscate.
Dar noi, cei de pe aici, ne punem o întrebare simplă. De unde până unde știe doamna Dăncilă de existența atâtor oameni condamnați pe nedrept? Cine sunt cei care au încălcat drepturile omului, condamnând, pe fond și în apel, tot felul de sfinți infractori?
Modalitatea prin care să se îndrepte aceste greșeli, așa cum le spune doamna Dăncilă, s-a și găsit. Prin revizuirea sentințelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ din 2014 încoace. Pentru că aceste completuri nu au fost alcătuite în totalitate prin tragere la sorți, așa cum a cerut o decizie a Curții Constituționale. Dar procesele se vor relua de la zero și lucrurile vor mai trena. Așa că tot o amnistie și o grațiere sunt mai bune. Amnistia ar șterge faptele și grațierea, restul de pedeapsă.
Întrebarea la care ne întoarcem și cu care încheiem este aceasta: de când stabilește premierul că există oameni condamnați nedrept?

Lasă un comentariu