Constituția e facultativă la vârful politicii românești


Tentativa Guvernului de a muta sediul ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o poveste cu final încă necunoscut.
Totul a început cu un memorandum adoptat de Executiv pe șest, adică fără informarea prealabilă a șefului statului. Această informare nu este facultativă. Și asta pentru că, potrivit articolului 87 al Constituției, „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă.” Tot acolo scrie că „Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”. Cred că e clar și pentru cel mai înverșunat pesedist că domnul Iohannis nu putea participa la ședința respectivă de Guvern din moment ce nu fusese informat asupra ordinii de zi.
Domnul Iohannis i-a cerut demisia doamnei premier Dăncilă. Dar, în binecunoscutul stil dâmbovițean, el a zis, el a auzit. Evident că nici până în ziua de azi memorandumul nu a fost publicat, fiind considerat un secret de stat mai ceva ca atât de blamatele protocoale încheiate de SRI cu principalele instituții ale statului.
A urmat o plângere penală a domnului Ludovic Orban. Liderul PNL îi acuză acolo pe domnul Dragnea și pe doamna Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României” în cazul memorandumului privind mutarea Ambasadei Israelului.
Vă spun cu toată sinceritatea că nu cred că poate fi vorba aici de înaltă trădare. Dar nici, pe partea cealaltă, așa cum insinuează propagandiștii PSD, de afectarea relațiilor noastre cu statul Israel. Pur și simplu, pentru că nu de vizita în Israel a celor două personaje politice pomenite mai înainte e vorba în plângerea domnului Orban. Și nici de pitorescul premier Benjamin Netanyahu. Nemulțumit că treaba nu merge cum s-a convenit, acesta tocmai și-a amânat vizita în România, care trebuia să aibă loc în luna august.
Pur și simplu, doamna Viorica Dăncilă a sfidat Constituția, iar domnul Dragnea a vorbit despre acest memorandum înainte ca să vină vreun comunicat de la Guvern.
Și, ca să fie toată lumea mulțumită, într-o situație asemănătoare se găsește și domnul Iohannis, care amână revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, în ciuda unei decizii obligatorii a Curții Constituționale.
Și atunci, la ce respect să ne așteptăm din partea cetățenilor pentru lege și pentru instituții, dacă la vârf nici măcar Constituția nu e băgată în seamă?

Lasă un comentariu