Iubirea românilor pentru Guvernul Dăncilă, aproape de a da în clocot


Printre multe alte bazaconii pe care premierul Viorica Dăncilă le-a rostit, azi, la Strasbourg, la ședința plenară a Parlamentului European consacrată statului de drept din România, este și una care a trecut neobservată de analiștii neamului. 
Doamna Dăncilă a spus, răspunzând criticilor formulate de numeroși europarlamentari, că e cazul ca aceștia s-o lase mai moale. Pentru că, vezi Doamne, „Guvernul PSD-ALDE se bucură de o largă încredere şi este iubit de români”.
Păi să vedem ce înseamnă o mare încredere și cât este de iubit Executivul de români. Nu mergem pe impresii, ci pe calcule cât se poate de precise.
La alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD a obținut 45,5% din voturile exprimate, iar ALDE – 5,6%. La urne s-au prezentat 40% din alegători. Adică, din 100 de alegători, 21 au preferat coaliția PSD-ALDE, 19 au pus ștampila pe alte partide și 60 le-au întors spatele tuturor.
Acum, potrivit unui sondaj de opinie citat parțial chiar de domnul Liviu Dragnea, PSD are o cotă de 35%, iar aliatul său – ALDE, a crescut la 10%. De această dată, însă, e vorba de doar 33% din electorat care e dispus să voteze. Din 100 de alegători, 15 merg în continuare pe PSD-ALDE.
Oricare dintre cele două numere am lua în considerare, 21 sau 15, și tot e penibil să vorbim de iubirea românilor pentru un Guvern precum e acela condus de doamna Dăncilă.
Dar cum doamna Dăncilă habar n-are ce vorbește, e cazul să-i traducem. Încrederea nu e largă, ci e strâmtă, iar iubirea celor 15 români e întrecută cu mult de adversitatea celor 85, din care 67 nici nu vor să audă de vot.
În aproape doi ani de guvernare, coaliția PSD-ALDE a pierdut 30% din electoratul pe care l-a avut. Ne-ar tenta să spunem să continue tot așa, dar nu putem face asta pentru că e vorba de România, nu de moșia domnului Dragnea.

Lasă un comentariu