Gargară pesedistă: stați cuminți acasă, pentru că totul e opera serviciilor!


Teoria potrivit căreia agenții serviciilor de informații românești sunt în spatele a tot ce mișcă în țărișoara noastră este destul de răspândită. 
Ea este luată în brațe cu multă dragoste și de politicieni de top. Aceștia nu ezită să vorbească despre implicarea serviciilor în Justiție și în protestele de stradă. În Justiție prin distorsionarea mersului unor procese în care, cum altfel, sunt implicați lideri ai PSD. Și în stradă, prin manipularea maselor.
Deși atrăgătoare, teoria asta, care, ca orice teorie a conspirației, nu poate și nu va putea fi niciodată dovedită, are implicații care merită semnalate.
Spunem cu maximă lejeritate că securiștii au făcut Revoluția din decembrie 1989, că aceiași securiști au stat în spatele evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureș și în spatele Mineriadelor, că au infilltrat și controlat partidele politice și că nici ONG-urile nu se simt prea bine, fiind tot creația lor. Când ne plictisim și pentru puțină variație în joc sunt introduse și serviciile secete străine, care s-au băgat și ele în ciorba românească.
Vă spun, nu mă apuc acum să demontez astfel de teorii. Așa ceva e imposibil. Teoriile conspiraționiste au existat întotdeauna și nu cred că vor pieri vreodată.
Principala consecință este că obiectivul real al răspândirii lor, căci ele nu ar exista fără răspândaci, este acela de a îndemna lumea la pasivitate și neimplicare. Ce rost are, de exemplu, să te opui politicii unui guvern dacă jocurile se fac în altă parte, dacă el, guvernul, va rezista atâta timp cât decid serviciile și dacă strada e manipulată de agenți infiltrați în mulțime? Cu alte cuvinte, oamenii serioși își văd de treburile lor și nu-și pierd vremea pe la mitinguri și manifestații aranjate de servicii.
Noroc că tinerii sunt mai puțin influențați de genul ăsta de teorii bizare. Ei nu au trăit cu frica de a fi turnați de un vecin sau de un coleg de serviciu și nici nu au genul acela de prudență bolnavă și de permanentă suspiciune care există la generațiile mai vârstnice.
Nu știi dacă să râzi sau să plângi când vezi că politicieni social-democrați, demni urmași ai comuniștilor, se vaită că statul paralel le taie din avânt, când ei, de fapt, au apărut pe lume și s-au îmbogățit tocmai în urma unor combinații cu șmecherii din fosta Securitate. „Hoțul strigă hoții” e proverbul care li se potrivește perfect!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s