Bineînțeles că străinii hrăpăreți au inventat pesta porcină cu dedicație pentru țărișoara noastră


Pesta porcină ar fi fost inventată cu dedicație pentru România. Cu scopul de a ne distruge industria de profil și de a ne obliga să importăm.
Ați auzit de teoria asta? Nu-mi dau seama cât de e răspândită, dar eu am avut ocazia să o aud cu urechile mele. Cică e la fel ca în cazul gripei aviare. Atunci era vorba de păsări, acum de porci.
Sigur că adevărul nu are nimic de a face cu astfel de aberații. Dacă ar fi să le demontez, aș pierde vremea de pomană. Pentru că adepții lor nu au timp de explicații și de raționamente. Știu ei mai bine cum stă treaba.
Dar altceva vreau să fac. Să ne gândim puțin cum apar astfel de idei, cine le răspândește și de ce au oarecare succes.
În primul rând că ele sunt atrăgătoare prin faptul că ne prezintă mereu pe noi, românii, drept niște victime ale istoriei. Ce mari și frumoși am fi fost dacă străinii nu ne-ar fi dorit răul și nu s-ar fi pus mereu în calea fericirii noastre.
În al doilea rând, poveștile astea de groază sunt multiplicate de indivizi mânați de un soi de fanatism, incapabili să vadă lucrurile altfel decât în alb și negru. Sunt aceiași care ar fi gata să jure că Nicolae Ceaușescu a fost eliminat de un complot străin, românii fiind, de fapt, mari admiratori ai cultului personalității și ai Securității, sau că, schimbând registrul, tragedia de la clubul Colectiv a fost provocată de Iohannis și prietenii săi din Occident pentru a-l înlătura pe Pinocchio de la Palatul Victoria și a instala un Guvern care să asculte de ordinele venite de la Bruxelles.
În ultimă instanță, care este efectul acestor intepretări? Scapă, de fiecare dată, de judecata istoriei, dacă nu cumva și de judecata propriu-zisă, adevărații responsabili. Capii Securității, în cazul așa-zisei Revoluții, care au regizat în amănunt eliminarea lui Ceaușescu, nenorociții care au permis organizarea de spectacole în incinte neasigurate corect împotriva incendiilor și, acum, cu porcii, Guvernul care nu a ținut seama de avertismentele primite de la Comisia Europeană și a gestionat iresponsabil o criză care putea fi de dimensiuni mult mai mici.
Nu vi se pare că, poate nu tocmai întâmplător, teoriile conspiraționiste cu iz dâmbovițean îi fac scăpați tocmai pe principalii vinovați ai evenimentelor cu pricina?

Lasă un comentariu