Laura Codruța Kovesi, președinte? De ce nu?


Chiar dacă zgomotosul Codrin Ștefănescu, aflat veșnic pe postul de secretar general adjunct al PSD, e convins că doamna Laura Codruța Kovesi nu va apuca să ajungă să candideze la peședinție, noi o să îndrăznim să analizăm și această ipoteză.
În tot cazul, pentru început ar fi de spus că domnul Klaus Iohannis și-a diminuat mult șansele de a obține un al doilea mandat la Cotroceni. Măcar, înainte de gestul de a comunica revocarea doamnei Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA prin vocea purtătorului său de cuvânt, mai erau câte unii care credeau că domnul Iohannis este un om curajos și cu onoare. Acest gen de oameni erau hotărâți să meargă până-n pânzele albe cu domnul Iohannis și se jurau că vor ieși în stradă dacă acesta va fi suspendat.
Modul acesta de a-l vedea pe domnul Iohannis era o iluzie. Cei care țin musai să-l admire ar trebui să-și aducă aminte ce traseu a urmat acesta pentru a ajunge în politica la vârf și cât de repede a ajuns de la primăria Sibiu în fruntea PNL și, apoi, la conducerea statului. După cum la fel de stranie a fost și retragerea domnului Crin Antonescu din cursa prezidențială pentru a-i face loc domnului Iohannis. Nu suntem adepții teoriilor conspiraționiste, dar în cazul domnului Iohannis prea s-au legat toate ca să nu te duci cu gândul la o treabă bine organizată.
Culmea este că o condidatură a doamnei Kovesi la președinție, la alegerile din decembrie 2019 i-ar strica mai degrabă planurile domnului Iohannis decât pe acelea ale pesediștilor. PSD ar putea câștiga alegerile prezidențiale doar dacă s-ar decide să renunțe la un candiat propriu și să-l sprijine pe domnul Tăriceanu. Ceea ce, ținând seama de orgoliul lor, e greu de imaginat.
Dar o candidatură a doamnei Kovesi, sprijinită măcar de un partid și de cea mai mare parte a societății civile, l-ar putea trimite acasă pe domnul Iohannis încă din preliminarii.
E aproape cert că doamna Kovesi nu va intra în politică, dar ar fi foarte bine ca pe partea dreaptă să existe o alternativă la Marele Mut. Cinci ani cu domnul Iohannis la Cotroceni e mai mult decât suficient.

Lasă un comentariu