Iohannis va fi suspendat poimarți


După ce, prin votul Parlamentului, domnul Dragnea și-a spălat biografia, ștergând o condamnare penală pentru abuz în serviciu, liderul PSD ar vrea acum și cireașa de pe tort: suspendarea președintelui Iohannis.
Domnul Dragnea a spus că mai are răbdare până luni, când se va lua o decizie în coaliția guvernamentală. Atunci va decide, împreună cu domnul Tăriceanu, dacă e laie sau bălaie.
În tot cazul, simplu nu va fi. Pentru ca o propunere de suspendare să treacă de Parlament, e nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, reuniți într-o ședință comună. UDMR a anunțat că nu vede niciun motiv de suspendare, iar domnul Tăriceanu bate și el în retragere.
Fără ALDE și UDMR, PSD nu deține voturile necesare pentru a-l trimite pe domnul Iohannis la referendum.
Dar dincolo de aceste aspecte formale, vă spun încă o dată că legea fundamentală e scrisă în așa fel încât șeful statului e foarte greu de suspendat.
Rolul președintelui României în arhitectura statului este prezentat în detaliu în articolele de la 80 la 101 ale Constituției (https://bit.ly/2KUs7wT). Vă rog să vă opriți câteva minute din agitația zilnică pentru a le citi și o să convingeți singuri cum stau lucrurile.
În discuție este articolul 147, referitor la deciziile Curții Constituționale. Într-adevăr, la alineatul 4 scrie așa: „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
Domnul Iohannis trebuie să pună în aplicare o decizie a CCR referitoare la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a doamnei Laura Codruța Kovesi. Numai că nu există niciun termen limită pentru aplicarea acestei decizii. Iar domnul Iohannis nu a spus că nu respectă decizia CCR.
Ca de fiecare dată în astfel de împrejurări, avem ocazia să constatăm că textul Constituției este în prea multe locuri ambiguu, dacă nu chiar prost scris. Și nu revizuim Constituția, pentru că nu există voință politică, dar și pentru că ne convine așa, ca să poată profita astăzi unul și mâine altul dintre greii politicii dâmbovițene.

Lasă un comentariu