Catedrala Mântuirii Neamului și surprizele acesteia


Domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, vrând să descrie în termeni elogioși Catedrala Mântuirii Neamului, a spus că este dotată, în adâncuri, cu mai multe adăposturi antiatomice și că este proiectată pentru a rezista la un cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade.

Ceva ne face să credem că ambele afirmații ale domnului Bănescu sunt exagerate. Ce rost ar avea ca în dotarea Catedralei Naționale să existe trei – patru buncăre antiatomice? Ca să aibă unde să se adăpostească ierarhii Bisericii în cazul unui atac cu rachete nucleare? Păi câți dintre ei vor avea timp să ajungă acolo? Și la ce le-ar folosi, dacă întreaga țară ar fi distrusă? Cât poți să stai într-un asemenea adăpost? Și când ieși afară, dacă mai ieși, ce ți se întâmplă? Dacă adăposturile există, sunt bani aruncați aiurea. Și încep să mă întreb dacă nu cumva, în acest fel, se dorește justificarea unor costuri care ar putea fi numite exorbitante pentru ridicarea acestei construcții.
Cât privește rezistența la un cutremur devastator, de peste 9 grade pe scara Richter, nu îmi imaginez că există vreo clădire în România care să reziste la așa ceva. Seismologii, de altfel, nu estimează un cutremur mai mare de 8 grade în România. Dar și acela ar fi suficient de puternic pentru a provoca pagube teribile. Cu alte cuvinte, de ce ar proiecta cineva o clădire care să reziste la un seism de peste 9 grade, când cele mai mari cutremure din România pot ajunge doar la 8 grade? Să așteptăm și opiniile arhitecților și constructorilor care să confirme spusele domnului Bănescu, dar, până atunci, n-ar strica mai multă modestie din partea reprezentanților Bisericii.

Lasă un comentariu