În ce hal am ajuns dacă românii spun că Nicolae Ceaușescu a fost cel mai bun președinte


EDITORIAL
 
Sociologii de la AVANGARDE i-au întrebat pe români care a fost cel mai bun președinte al țării din istorie.

Nu știu dacă vi se pare de mirare, dar pe primul loc s-a situat, de o manieră categorică, Nicolae Ceaușescu. Iar cele mai multe voturi pentru Ceaușescu au venit de la oamenii de peste 50 de ani. Adică aceia care au trăit din plin și vremurile de dinainte de 1989.
Ca să fim clari, pentru Ceaușescu s-au pronunțat 50% dintre cei intervievați, pentru Băsescu – 15%, pentru Iohannis – 7%, pentru Constantinescu – 5%, pentru Iliescu – tot 5% și pentru Gheorghiu Dej – 2%.
Sunt sigur că dacă oamenii ar fi întrebați dacă vor un singur post de televiziune, puternic ideologizat, cu o durată a programului de două ore, sau dacă vor întreruperea curentului și a gazelor de mai multe ori pe zi, sau dacă ar agrea raționalizarea alimentelor, răspunsurile ar fi negative aproape în unanimitate.
Și la fel s-ar întâmpla dacă li s-ar cere că turnătoria să devină din nou regulă de viață și poliția politică să cotrobăie prin toate cotloanele vieții noastre.
Ce vreau eu să spun e că sondajul Avangarde nu stabilește cât de bun și de patriot a fost Nicolae Ceaușescu, ci halul în care și-au bătut joc de țară cei care i-au urmat.
De altfel, tot sondajele au ajuns la concluzia că 80% dintre români sunt nemulțumiți de direcția în care merge țara. Sigur că domnul Iohannis și Opoziția speculează asta, în sensul că nemulțumirea românilor are de a face cu politicile guvernamentale. Numai că ei știu foarte bine că nu aceasta este interpretarea corectă. Românii, în număr mare, își amintesc cu nostalgie de socialismul ceaușist și de echilibrele existente atunci în societate, spre deosebire de situația de acum.
Numai că, vedeți dumneavoastră, mortul de la groapă nu se mai întoarce. Dacă privim prea mult înapoi, s-ar putea să ne împiedicăm. Dacă nu cumva ne-am și împiedicat deja. Nostalgia, când vine vorba de organizarea societății, e boală curată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s