Pensionarii, în mijlocul bătăliei politice dintre Iohannis și PSD


Uneori, chiar și președintele Klaus Iohannis, luat cu lupta politică, o mai dă în bară.
Spre exemplu, ieri a promulgat legea bugetului asigurărilor sociale. Pentru ca pensionarii să nu aibă de suferit. Dar a folosit această ocazie pentru un atac incorect la adresa PSD.
Iată ce a spus domnul Iohannis: ”Creşterea pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflaţiei şi creşterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Deci, repet ca să se înţeleagă bine. Pensiile se puteau creşte mult mai repede decât aşa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie. Sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal şi fără nicio intervenţie din pix a PSD, pensionarii ar fi avut dreptul la creşterea pensiilor cu mult mai devreme. Cum şi copiii ar fi putut primi alocaţii majorate de la 1 martie dacă PSD şi-ar fi dorit cu adevărat acest lucru. Guvernarea PSD a eşuat, iar cei care vor plăti pentru a acoperi dezastrul produs sunt, din păcate, cetăţenii. Tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, vor fi cele mai afectate de spirala creşterii preţurilor, de inflaţia galopantă, de lipsa investiţiilor în sănătate”.
Doar că punctul de pensie a evoluat în felul următor: în ianuarie 2017 a fost crescut la 917 lei, de la 871 lei; în iulie 2017 a ajuns la 1.000 de lei; în iulie 2018 a urcat la 1.100 lei; iar în septembrie 2019, punctul de pensie va avea valoarea de 1.265 lei.
Din aceste cifre seci se vede foarte clar că, începând din 2017 punctul de pensie a crescut în avans față de prevederile legii,
Rata inflației a fost în 2017 de 1,3 la sută, în 2018 de 4,6 la sută și în 2019 va fi, potrivit estimării BNR, de 3 la sută.
Nu trebuie să fie matematician ca să observi că în fiecare an creșterea punctului de pensie a fost mult mai mare ca rata inflației.
Aici nu analizăm dacă PSD are un program bun sau nu față de pensionari. Pentru că el este însoțit și de creșteri substanțiale de venituri în sectorul bugetar. care nu sunt acoperite de un spor de productivitate. Dar și de menținerea pensiilor speciale, o adevărată palmă pentru pensionarii obișnuiți.
Am vrut doar să subliniem că și președintele Iohannis e perfect capabil să utilizeze argumente incorecte în bătălia politică. Mulți citesc, puțini cunosc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s