Învățăm ceva din acest referendum sau continuăm războiul româno-român?


Referendumul pentru redefinirea căsătoriei în textul Constituției a fost un eșec. El nu poate fi validat. La vot s-au prezentat puțin peste 20 la sută din totalul persoanelor înscrise în listele electorale. Pentru validare era necesară o prezență de minimum 30 la sută.
Poate că acum, la sfârșitul unei bătălii încrâncenate care nu ar fi trebuit să aibă loc, ieșim din tranșee, ne spălăm pe față și ne privim puțin în ochi.
Cel mai trist din tot ce s-a întâmplat în ultima vreme, în legătură cu acest referendum, a fost să constat ușurința cu care românii pot fi prostiți. Cred chiar că acest referendum a fost folosit de specialiștii în comunicare pentru a vedea până unde poate merge manipularea maselor. Și, vai, par a nu exista limite. Ambele tabere au mințit fără să crâcnească. Nu vreau să trec în revistă tot ce s-a văzut și s-a auzit în ultimele săptămâni pentru că mi se face greață.
A fost trist, pentru mine, să constat că protestatarii #rezist și platformele lor de comunicare, cum ar fi grupurile de Facebook Corupția Ucide și Rezist au ținut morțiș să critice inițiativa organizării acestui referendum, socotindu-l o operațiune de imagine pusă la cale de PSD.
Am fost la multe din protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei și cred că, prin ceea ce am scris, am dovedit solidaritate cu cei care care erau acolo. Dar în cazul referendumului chiar nu-i înțeleg. Nu văd ce li se pare atât de grav că România este o țară majoritar creștină, iar învățătura creștin-ortodoxă joacă un rol important în societate. Cei din mișcarea #rezist au acționat de această dată de parcă ar fi fost teleghidați din străinătate.
Și cum poporul nu se înșală niciodată, să vedem cu ce rămânem după acest referendum. Propunerea a fost ca, prin revizuirea textului constituțional, căsătoria să nu poată fi posibilă decât între un bărbat și o femeie. Prin respingerea acestei propuneri, totul rămâne, deocamdată, cum a fost. Căsătoria a fost și este posibilă între soți. Nici măcar nu se știe de câți soți e vorba. Textul este ambiguu. Apoi nu se face nicio precizare cu privire la sexul acestor soți. Avem Codul Civil, unde scrie clar că sunt posibile numai căsătoriiile între un bărbat și o femeie. Dar, din moment ce românii au fost de acord cu actuala formulare din Constituție, legea, mai devreme sau mai târziu, trebuie pusă în concordanță cu Constituția. Sau trebuie măcar să adoptăm o lege a parteneriatului civil, care să acorde drepturi egale cu acelea ale persoanelor căsătorite cuplurilor de același sex.
Dacă am simplifica puțin lucrurile, ar însemna că în țara asta, cel puțin 14,5 milioane de români (cei care nu au ieșit la vot) sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex. Dacă-i întrebi, ei nu vor spune așa ceva. Dar asta rezultă din rezultatul referendumului. Nu există mai multe variante. Sau o căsătorie cu un bărbat și o femeie, sau o căsătorie formată din orice fel de soți.
Și uite așa, brusc, vom fi lăudați de politicienii occidentali și de presa de acolo pentru maturitate, pentru deschidere și pentru apetitul pentru democrație pe care l-am arătat pe 6 și 7 octombrie.

Lasă un comentariu