Corupția din spitale e o boală fără leac!


Astăzi o să vă spun câte ceva despre corupția din spitale. O televiziune a realizat un reportaj cutremurător cu camera ascunsă. Poți vedea acolo personal medical de toate categoriile care ia șpagă.

Cei care au fost internați știu despre ce e vorba. Prestațiile oferite pacienților au chiar și un soi de tarif, în funcție de ce urmează să primești. O operație e atât, o injecție atât, schimbarea așternuturilor atât șamd. Asta în afară de bacteriile ultra rezistente la tratamente din spitalele românești (de unde și vorba „te duci cu o boală, te întorci cu două”). Și în afară de aparatura învechită sau nefuncțională și de medicamentele pe care trebuie să ți le cumperi singur.
Suntem într-un fel de Ev Mediu al medicinii, de unde nu văd cum vom ieși prea repede.
Cum zilele trecute am fost prea drăguț cu aripa penală din PSD, cea vizată de un puci din interior, e timpul să ne dezmeticim. Legea salariilor, intrată în vigoare anul trecut, le-a oferit medicilor și asistentelor din spitale salarii babane. A așezat aceste categorii profesionale direct în grila din anul 2022. Acolo unde vor ajunge și celelalte categorii de bugetari după creșteri anuale.
Principala hibă a acestei legi tembele este că adaugă, pur și simplu, la salarii, fără a pune niciun fel de condiții de eficiență. Dacă într-un birou erau cinci șmecheri care tăiau frunza la câini pentru 2.000 de lei pe cap de om, în 2022 o vor tăia, aceiași cinci, pentru 4.000 de lei. Curat murdar, coane Fănică! Bineînțeles că ei vor fi la fel de comozi și de îngâmfați cu proștii ăia de pe stradă care îndrăznesc să-i deranjeze. De ce ar fi altfel, dacă nimeni nu-i întreabă de sănătate? ȘI cine să-i întrebe, dacă mulți au venit acolo pe pile.
În spitale e altceva. Nu putem spune că sunt prea mulți medici sau asistente. Chiar nu e adevărat! Dar un spital nu funcționează numai cu salarii. Oricât ar primi un medic, el tot nu poate face minuni fără o tehnică performantă, fără medicamente de ultimă generație și fără banala curățenie.
Dar acestea nu sunt motive pentru a jecmăni bolnavii. Ba poate chiar dimpotrivă! După o viață în care ai contribuit la fondul de sănătate, ajungi în spital și descoperi că regula e să fii umilit, nu să fii tratat cu respect.
De aia, vedeți dumneavoastră, lupta împotriva corupției e atât de grea în România. Pentru că, pentru prea mulți dintre noi, ea pare o secvență dintr-un film științifico-fantastic. Altfel, ne văităm când ne ajunge cuțitul la os, dar suntem complici la tot ce ni se întâmplă.

Lasă un comentariu