PICĂTURA DE OTRAVĂ: În cazul unui cutremur mare, avem planuri mărețe. Doar pe hârtie!


Un cutremur de 4,6 grade s-a produs azi, la ora 13.27, în județul Buzău. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe, printre care București și Chișinău.
Astfel de cutremure sunt ceva obișnuit în zona Vrancea. Din când în când însă, de obicei la câteva decenii, pământul se răzvrătește. Cum a fost la 4 martie 1977, când un cutremur foarte puternic, de 7,3 grade, a ucis peste 1.000 de oameni și a provocat pagube materiale importante.
Au trecut, de atunci, peste 40 de ani. Zona Vrancea poate genera, potrivit specialiștilor, cutremure de până la opt grade. Să vedem, atunci, ce au făcut autoritățile din Buzău pentru protecția locuitorilor. Vom da un citat mai lung din doamna Carmen Ichim, prefectul de Buzău, care pare tare mirată că planurile există doar pe hârtie.
„Eu am constatat ca, pe hartie, planurile sunt facute, dar nu stiu cum le putem respecta. Nu stiu unde am putea sa ducem oamenii aia la un cutremur de 8 grade pentru ca trebuie un teren viran, corturi, paturi de campanie, grupuri sanitare, alimentari cu apa..
Pe hartie suna frumos, dar, in concret, nu se poate realiza. Daca acum avem un cutremur mare eu nu stiu unde duci oamenii aia. Sa-i duci la hotel trebuie sa ai liber, sa ai un contract.
Eu vad ca ar trebui sa existe un cort mare, cu care sa ne ducem pe un stadion, sa putem asigura apa potabila, grupuri sanitare, paturi de campanie etc. Ce spun eu parca vorbesc din carti, dar asa ceva nu exista. Nu avem finalitate.
O sa am o intalnire cu primarii celor doi municipii, Buzau si Ramnicu Sarat, care sunt si presedinti ai Comitetelor pentru Situatii de Urgenta, sa vedem ce se poate face. Poate se pot accesa fonduri, nu stiu, dar trebuie sa facem ceva, pentru ca nu e normal sa venim la serviciu 8 ore si atat”, a spus doamna prefect.
E din cale afară de straniu ca, după 40 de ani de la nenorocirea din 1977, să ne întrebăm de unde facem rost de bani pentru un cort mare care să fie ridicat pe stadion, pentru apă potabilă, paturi de campanie și grupuri sanitare. Păi dacă nici măcar așa ceva nu s-a putut face din bugetele locale, înseamnă fie că aleșii din județul Buzău au dormit la post, fie că au fost interesați numai de drenarea banilor publici către zone mai profitabile pentru buzunarele proprii: flori, borduri, monumente, toalete publice sau cine mai știe ce. Dacă nimeni nu le-a spus că Vrancea e o zonă seismică…!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s