PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ce a spus Trump la summit-ul NATO și ce a înțeles Iohannis


Vom începe cu ce a spus președintele Iohannis după summit-ul NATO de la Bruxelles. Vom reproduce apoi și discursul președintelui Donald Trump, după site-ul Casei Albe. Iar concluziile se pot observa și din avion. Domnul Iohannis a înțeles ce a vrut el. Dar a fost departe de ideile exprimate de domnul Trump. Acum, nu cred că domnul Iohannis nu a priceput cum stă treaba. Dar ține morțiș să treacă la capitolul beneficii pentru România orice deplasare externă la care participă. Dă bine la dosarul pe care-l pregătește pentru alegerile din 2019.

Domnul Iohannis a precizat, joi, că a salutat, la reuniune, „reiterarea fermă de către președintele Trump a angajamentului SUA pentru Alianță și pentru apărarea colectivă și consolidarea Flancului Estic”, inclusiv prin foarte recenta propunere de creștere a finanțării Inițiativei de Reasigurare Europeană, în 2018, de la 3,4 miliarde de dolari, cât a fost până în prezent, la 4,8 miliarde de dolari.
„Am subliniat importanța unei relații transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților, prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat”, a arătat Iohannis.
De fapt, domnul Trump s-a ferit ca dracul de tămâie să facă vreo referire la celebrul Articol 5, care prevede obligativitatea apărării mutuale în cazul în care un stat NATO este atacat. Și, mai mult decât atât, a atras atenția că majoritatea statelor membre (23 de țări din 28) plătesc încă prea puțin pentru apărarea lor.
Iată fragmentul din discursul domnului Trump relevant pentru ceea ce discutăm noi aici.
„Un NATO al viitorului trebuie să includă un accent deosebit pus pe terorism și imigrație, precum și pe amenințările din partea Rusiei și cele de la granițele estice și sudice ale NATO. Aceste preocupări grave de securitate sunt motivul pentru care am fost foarte, foarte direct cu secretarul Stoltenberg și cu membrii Alianței, spunând că membrii NATO trebuie să contribuie în cele din urmă cu o parte echitabilă și să-și îndeplinească obligațiile financiare, pentru că 23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea lor.
Acest lucru nu este corect față de oamenii și contribuabilii din Statele Unite. Iar multe dintre aceste națiuni datorează sume mari de bani din anii trecuți și nu plătesc în ultimii ani. În ultimii opt ani, Statele Unite au cheltuit mai mult pentru apărare decât toate celelalte țări NATO combinate. Dacă toți membrii NATO ar fi cheltuit anul trecut doar 2% din PIB-ul lor pentru apărare, am fi avut alte 119 miliarde de dolari pentru apărarea noastră colectivă și pentru finanțarea rezervelor NATO suplimentare.
Trebuie să recunoaștem că, cu aceste subplăți cronice și în fața unor amenințări tot mai mari, chiar 2% din PIB este insuficient pentru a elimina lacunele în modernizarea, pregătirea și dimensiunea forțelor. Trebuie să recuperăm anii pierduți. Două procente reprezintă minimul necesar pentru a face față amenințărilor foarte reale de astăzi. Dacă țările NATO ar fi contribuit cum trebuie, atunci NATO ar fi chiar mai puternică decât este astăzi, în special în fața amenințării teroriste.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s