PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum procedăm cu clădirile vechi – le reparăm sau le demolăm?


Ieri, aşa cum cred că era firesc am scris despre cutremurul din 4 martie 1977 şi despre ceea ce s-ar întâmpla astăzi dacă Dumnezeu va vrea să ne confruntăm cu o încercare similară.

cutremurbucuresti

Spre seară am urmărit, pe un post de televiziune, un interviu cu domnul Gheorghe Mărmureanu, cel mai cunoscut seismolog român.
Unul din subiectele atinse în interviul cu pricina a fost consolidarea blocurilor cu bulină. A acelor locuinţe care s-ar putea prăbuşi în cazul unui seism major. Şi nu sunt puţine! E vorba de sute de imobile şi de zeci de mii de bucureşteni. În general, se ştie că aceste clădiri nu pot fi consolidate din cauza locatarilor recalcitranţi, care nu vor să-şi părăsească locuinţele. Dar din ceea ce ne-a spus domnul Mărmureanu, am aflat că respectivii locatari au şi suficiente motive pentru a proceda aşa. Lucrările de consolidare iau mult timp, produc multă mizerie şi presupun diminuarea suprafeţei locative. Asta pentru că e vorba, de cele mai multe ori, de întărirea stâlpilor de rezistenţă. Cum ar putea nişte proprietari cu vârste de 70-80 de ani să-şi părăsească locuinţa pentru cel puţin şase luni şi să găsească la întoarcere o mizerie de nedescris, un apartament mai mic şi o notă de plată usturătoare, pentru că statul nu poate acoperi integral costurile, dacă e vorba de locuinţe private?
Cea mai bună soluţie pentru astfel de case compromise e, pur şi simplu, demolarea lor şi mutarea definitivă a proprietarilor în locuinţe noi. Ideea că se pot salva blocuri construite în urmă cu 80 de ani e, cel mult, o glumă.
De altfel, Nicolae Ceauşescu s-a prins repede de chestia asta. Potrivit unor rapoarte ale Securităţii, Ceauşescu a ordonat, după cutremurul din 1977, ca reparaţiile să se facă de mântuială. El ajunsese la concluzia că operaţiunile de consolidare a clădirilor au costuri enorme şi că e mult mai convenabilă construirea unor blocuri noi. Ceauşescu a murit, blocuri noi, în ritmul de atunci, nu s-au mai construit şi suntem într-o situaţie şi mai rea ca în 1977. Măcar pentru faptul că au trecut 40 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s