PICĂTURA DE OTRAVĂ: În caz de cutremur nu vă bazaţi, în niciun caz, pe autorităţi


Azi, la ora 21.22, se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.

Peste 32.000 de locuinţe s-au prăbuşit sau au fost grav avariate, 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 11.321 au fost rănite
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde.
Nicolae Ceauşescu efectua o vizită în Nigeria. S-a întors pe 5 martie în ţară şi a decretat starea de necesitate. În Bucureşti, unde dezastrul a fost cel mai mare, s-a intervenit cu importante efective militare, care au dus greul operaţiunilor de salvare şi, ulterior, de reconstrucţie.
Specialiştii ne avertizează că un seism de o magnitudine comparabilă cu cel din 1977 ar face mult mai multe victime. Sunt sute de clădiri neconsolidate. Mai sunt şi blocurile noi, construite după 1989. Şi nu am auzit niciodată care este coeficientul de seismicitate luat în calcul. Adică până la câte grade sunt proiectate să reziste. Cel puţin, după 1977, a existat o legendă că s-au construit blocuri care ar rămâne în picioare la un seism de peste 7,4 grade. Nu vom putea să ne convingem că este aşa decât atunci când ne vom confrunta cu o zguduire a Pâmântului de mari proporţii.
Dar sunt şi lucruri pe care le ştim, Lucruri care nu pot fi puse la îndoială. S-a înmulţit foarte mult numărul de maşini. Iar drumurile au rămas aceleaşi. Nu ne referim aici la autostrăzi, ci la bulevardele şi străzile din oraşe. Care se vor bloca din primele minute de după un cutremur. Toată lumea va ieşi în stradă şi va căuta să se îndepărteze de blocuri, îndreptându-se spre zone mai sigure. Comunicaţiile vor ceda complet. Se va întrerupe curentul electric. Este posibil ca şi internetul să cedeze. Intervenţiile de urgenţă vor fi mult mai dificile, din cauza accesibilităţii reduse a unor zone afectate. Dacă ne uităm la felul în care funcţionează astăzi marile magazine alimentare, ele nu vor mai putea vinde nimic. Spitalele vor ajunge rapid la capacitate maximă şi mulţi răniţi nu vor putea primi asistenţa necesară. Pe fundalul pasiunii românilor pentru teoriile conspiraţiei, informaţiile adevărate vor fi amestecate cu zvonuri şi se va ajunge la un talmeş-balmeş greu de descris.
Fără curent, internet, gaze, apă şi asistenţă medicală de urgenţă, fără comunicaţii şi fără posibilitatea de a cumpăra alimente, cum se vor descurca, de exemplu, cei peste un milion de bucureşteni?
Nu ne va rămâne decât să ne amintim vorbele premierului Sorin Grindeanu. Prim-ministrul a zis că astfel de împrejurări mai contează şi spiritul civic. Să ne ajutăm între noi, să fim solidari, să-i ajutăm pe cei loviţi de soartă. Sau, altfel spus, să nu ne bizuim în niciun caz pe autorităţi. Ar fi o greşeală fatală!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s