PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ne vom decide vreodată dacă vrem un regim prezidențial sau unul parlamentar?


Oricât de pro sau anti-Iohanniști am fi, nu e cazul să evităm la nesfârșit discuția despre rolul șefului statului potrivit legii fundamentale.

În Constituție, instituția prezidențiale are 21 de articole cu dedicație. De la 80 la 101. Principalele probleme observate de noi sunt: mandatul de cinci ani, alegerea directă, dreptul de a conduce anumite ședințe de Guvern, atributul de a nominaliza candidatul la funcția de prim-ministru și acela de a organiza referendumuri de interes național.
Trebuie să ne decidem dacă dorim o țară cu democrație parlamentară sau un regim prezidențial. Acum avem câte ceva din toate. Un fel de struțo-cămilă. E clar că așa mergem din conflict în conflict.
Președintele României ar trebui ales o dată la patru ani. Alegerile ar fi util să fie la aceeași dată cu cele parlamentare. Măcar în acest fel sunt șanse mai mari ca președintele să fie de aceeași culoare politică cu guvernanții, evitându-se tensiunile inutile.
Dacă optăm pentru republică parlamentară, președintele țării ar fi desemnat prin vot, într-o ședință a celor două Camere reunite. În acest caz, el ar avea atribuțiuni limitate, în special pe linia reprezentării României pe plan internațional. Premierul ar fi desemnat în Parlament, fără nicio interferență din zona prezidențială.
E posibil și un regim prezidențial. În această variantă, președintele ar forma și ar conduce Executivul, cum se întâmplă în Statele Unite. Guvernul nu ar putea fi alcătuit oricum pentru că ar trebui să treacă de votul Parlamentului. Doar că președintele poate să aleagă miniștri și dintre specialiști fără apartenență politică.
Problema noastră e că ne inflamăm repede, discutând astfel de teme extrem de personalizat. Uităm că nici Iohannis, nici Dragnea nu sunt veșnici. Și că nu merită să stricăm prietenii și să ne certăm în familie de dragul unor politicieni precum aceia pe care-i avem noi.
Mai rău decât acum nu poate fi, cu o Constituție strâmbă și prost redactată. Protestele de orice fel duc într-o fundătură. Guvernul, sprijinit de majoritatea parlamentară, are dreptul să ia decizii. Iar președintele are dreptul la o viziune proprie, diferită de a guvernanților. Oricând se poate ajunge la un blocaj. E bine așa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s