PICĂTURA DE OTRAVĂ: Înaltă trădare și lovitură de stat, acuzații aiuritoare pentru un simplu marș de protest


În jur de 20.000 de oameni au participat, în această seară, la un miting și un marș de protest în București împotriva intenției Guvernului de a da Ordonanțe de Urgență pe tema grațierii și modificării unor articole din Codul Penal.

Digi TV și Realitatea TV, posturi apropiate de președintele Iohannis, au văzut 30.000 de protestatari. Antena 3 și România TV, doar câte 9.000.
Surpriza serii a fost apariția în Piața Universității a președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a ținut să-și exprime solidaritatea cu manifestanții. Poziția sa era cunoscută. El a cerut zilele trecute retragerea celor două Ordonanțe.
Domnul Iohannis s-a retras după 20 de minute. Suficient, însă, pentru a declanșa un scandal fără egal. Unii au văzut în gestul președintelui o manifestare de civism și de implicare în viața cetății. Alții, de la televiziunile arondate PSD, au mers până acolo încât au cerut inculparea șefului statului pentru înaltă trădare.
Acum s-a trecut direct de la suspendarea președintelui la acuzația de înaltă trădare. Cum ar veni, Băsescu era mic copil pe lângă Iohannis.
Cum sunt sigur că nu vedem înaltă trădare în fiecare zi, să ne uităm puțin în Constituție. Potrivit articolului 96 din legea fundamentală, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.
Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Să lăsăm de o parte amănuntul că ÎCCJ poate ajunge și la un verdict de nevinovăție. Caz în care nu se spune deloc ce se întâmplă cu președintele suspendat.
PSD și ALDE nu dețin o majoritate de două treimi. Nu cred că UDMR s-ar ralia unui astfel de demers.
Raționamentul celor care propune inculparea pentru înaltă trădare se bazează pe ideea că domnul Iohannis ar fi inițiat în această seară o lovitură de stat.
În rezumat, domnul Iohannis a vrut să dea jos autoritățile legitime ale statului, rezultate din alegeri, cu ajutorul neprecupețit a câteva mii de securiști trecuți și prezenți.
Am senzația că am luat-o razna de tot. Folosim cuvinte exagerate pentru o realitate destul de modestă. Protestele s-au încheiat, au fost pașnice și oamenii au plecat spre casele lor, fără să realizeze că au participat la o lovitură de stat.
Cei care nu au votat la 11 decembrie 2016 se exprimă în stradă, atunci când cred ei că e cazul. Nu au încrede în politicieni și țin să le reamintească un lucru simplu. Că nu sunt numai ei pe lume.
Dacă PSD vrea să continue pe calea pe care a apucat-o, fără a asculta și vocea străzii, sunt convins că vor mai urma și alte proteste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s