PICĂTURA DE OTRAVĂ: Imposibila alegere: Decât mult și fără rost, mai bine puțin și prost?


Avem două tipuri de demnitari care domină scena publică.

Primii sunt cei care vorbesc greu. Greu de tot. Îi pierzi pe drum. Oricâtă bunăvoință ai avea, te ia somnul. Este mult mai bine, în aceste cazuri, să le citești textele rostite în public. Mai înțelegi câte ceva. Și nu ai acea senzație neplăcută de plictiseală. Sigur, asta în cazul în care nu privești aparițiile politicienilor ca pe o emisiune de divertisment. Caz în care te amuzi și atât. Din această categorie sunt fruntași în producție premierul Grindeanu și președintele Iohannis. Am putea spune că după numirea domnului Grindeanu în fruntea echipei ministeriale, șeful statului are, acum, un adversar redutabil. Nu mai e așa de ușor să-l alegi pe cel mai enervant politician. Spre exemplu, aseară, după ora 22 (ora târzie e chestia care trebuia să emoționeze), domnul Sorin Grindeanu a ținut să ne spună câte ceva după vizita de lucru la ministerul de Interne. Mulțumiri pentru ONG-urile care au ajutat, doamna ministru Carmen Dan care doarme la locul de muncă, eforturile autorităților de a-i aduce acasă pe românii din Bulgaria, generozitatea lucrătorilor de la stațiile de combustibili care i-au adăpostit pe sinistrați. Și îndemnul de a rămâne vigilenți! O limbă de lemn aproape perfectă. Și o rostire molcomă, invers proporțională cu dramatismul evenimentelor.
Al doilea tip de demnitari la care dorim să ne referim azi sunt cei care vorbesc din orice poziție. Opusul celor dintâi. Ăștia, dacă nu se văd o zi la televizor, fac crize. Dacă ar fi obligați să tacă pentru 24 de ore s-ar urca pe pereți. Această categorie e ilustrată perfect de Liviu Dragnea și Lia Olguța Vasilescu. Domnul Dragnea nu pierde nicio ocazie ca să ne spună cât e el de deștept și cum le știe pe toate. Ultima sa ispravă de acest gen este afirmația că bugetul are o gaură de 10-14 miliarde de lei. Chiar mă întrebam când va sosi momentul acela magic când liderul PSD va da vina pe greaua moștenire. Noi vă vrem numai binele, dragi români, dar odioșii ăștia de cioloșiști au furat 10 miliarde de lei. Pe puțin! Păi ce merită acești nemernici? Noi vă alintăm cu salarii și pensii seducătoare și descoperim, când vă e lumea mai dragă, că aceste unelte ale lui Soros ne-au lucrat. Sună bine? Atunci s-o lăsăm așa, spre bucuria pesediștilor!
Doamna Vasilescu a ținut, ieri, o conferință de presă la Craiova. Proaspătul ministru al Muncii a explicat faza de la depunerea jurământului la Cotroceni. Când, cică, a uitat să țină mâna pe Biblie pentru că s-a concentrat asupra discursului.
Care discurs, s-ar putea întreba unii dintre dumneavoastră? Fiecare ministru a depus jurământul de credință în fața președintelui Klaus Iohannis. Ceremonia a constat în citirea articolului 82, alineatul 2, din legea fundamentală: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Atât și nimic mai mult. Câtă minte trebuie să ai să numești așa ceva discurs? Nu făcea mai bine doamna LOV să tacă decât să rostească asemenea năzbâtii? Păi, atunci, și sms-ul președintelui României trimis domnului Grindeanu („Succes! Klaus Iohannis”) e tot un discurs. Avea doar trei cuvinte, ce-i drept, dar era o contribuție originală, nu un citat din Constituție.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s