PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cine l-a intoxicat pe Ceaușescu cu informații false?


Abia întors dintr-o vizită în Iran, Nicolae Ceaușescu dispune organizarea unui miting în Piața Palatului, pe 21 decembrie 1989. La miting au fost convocați zeci de mii de muncitori de pe principalele platforme industriale ale Capitalei.

Mitingul a fost convocat după ce, pe 20 decembrie, din balconul Operei, Timișoara devenise, prin voința locuitorilor săi, primul oraș liber de comunism.
După ce mai mulți lingăi au vorbit de la balconul Comitetului Central pe schema cunoscută (mult stimate și iubite, mărețele realizări, apărarea realizărilor socialismului, huliganii și fasciștii de la Timișoara), iar cuvântările lor de rahat au fost însoțite de aplauze, urale și strigături, a venit rândul Marelui Cârmaci. Care nu a apucat să condamne tot ce și-a propus și să promită tot ce avea în cap pentru că jucăria s-a stricat. De ce și cum nu e nici astăzi clar. Dar vremea când oamenii stăteau drepți în fața lui Ceaușescu și tremurau de frica securiștilor luase sfârșit. Mitingul s-a spart. S-au format două pungi de rezistență. Una la Piața Romană și una la Piața Universității. Grupul de protestatari de la Romană a fost pus rapid pe fugă, dar cu focuri de armă, cu pierderi de vieți omenești și cu arestări. Cei care au ajuns apoi la Universitate au povestit ce s-a întâmplat la Romană.
În zona Piața Universității s-a procedat altfel. Timp de mai multe ore s-a putut protesta în voie. Oricine putea să vină și să plece de acolo. Carosabilul era ocupat și circulația era întreruptă. Străzile Onești și Batiștei erau blocate de cordoane de militari. Un alt cordon era format pe bulevardul Magheru. Protestatarii activi, din stradă, erau vreo două sute. O bună parte din ei erau agenți ai Securității municipiului București. Ăștia erau în misiune ordonată, pentru a culege informații. Dar normal că și ei strigau, ca toată lumea, JOS COMUNISMUL și JOS CEAUȘESCU. Cine a dorit să fotografieze și să filmeze a fost liber să o facă.
Ideea e că, la un moment dat, a început să se tragă. Cu muniție letală. Spargerea baricadei de la Inter, atacarea manifestanților și urmărirea lor pe străzile din zonă s-au soldat cu 48 de morți și peste 100 de răniți.
Cam astea au fost faptele. Dumneavoastră vedeți ceva logic în toată această succesiune de evenimente? Nicolae Ceaușescu nu era un monument de cultură. Dar isteț era, în orice caz. De ce s-ar fi întors el din Iran dacă nu ar fi fost sigur că e vorba de o intervenție străină? De ce ar fi pus el paie pe foc dacă nu ar fi avut certitudinea că muncitorii sunt de partea lui și că tulburările de la Timișoara au fost puse la cale de serviciile de informații străine, cu participarea unor elemente declasate, precum huligani, bețivi, legionari? De ce și-ar fi bătut singur cuie în sicriu adunând un mare număr de oameni în centrul Bucureștiului, dacă nu ar fi primit asigurări că totul e OK? De ce ar fi dat el ordin ca manifestația din Piața Universității să fie înăbușită în sânge, când protestatarii nu era înarmați și nu amenințau nicio instituție a statului? De abia după ce vă puneți aceste întrebări veți începe să înțelegeți cine a reușit să-l intoxice pe Nicolae Ceaușescu cu informații false sau distorsionate grosolan. Una e să tragi în agenți străini și alta e să împuști români, nu-i așa?
Concluziile le puteți trage singuri. Poate că aceia care l-au păcălit pe Ceaușescu sunt unii și aceiași cu principalii beneficiari ai Loviluției. Cel puțin așa ar fi logic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s