PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ouăle Kinder ne arată exact unde ne aflăm după 27 de ani de „democrație”


Compania italiană Ferrero produce popularele ouă Kinder. Acele ouă sunt îndrăgite de copii, îndeosebi pentru că au o mică surpriză înăuntru.

În treacăt fie spus, ouăle Kinder sunt interzise în SUA, pentru că jucărioarele din interior pot fi înghițite cu ușurință. Ei, dar asta se întâmplă la proștii ăia de americani. La noi, piticii sunt atât de isteți încât nici nu se pune problema să bage ceva nepermis în gură.
Compania Ferrero trimite ouăle astea în România (poate că și în alte țări) pentru a fi asamblate. Și aici intervine o anchetă a jurnaliștilor de la tabloidul britanic The Sun. Ei au descoperit la Carei o familie care lucrează la domiciliu pentru asamblarea acestor ouă. La muncă sunt folosiți și cei trei copii ai familiei, cel mai mic având șase ani. Firma românească subcontractantă le oferă 20 de lei pentru o mie de ouă montate. Dintr-un calcul estimativ, rezultă un venit orar pe om de un leu. Sigur că nu există niciun contract. Totul e la negru.
Asta în condițiile în care compania Ferrero garantează plata salariului minim pe economie (5,50 lei net pe oră în România) și interzice utilizarea copiilor la muncă.
Cred că vă e clar că firmele românești care au pus mâna pe această afacere înregistrează profituri de milioane de euro cu doar câțiva angajați.
Și uite așa am descoperit noi din nou America. Pentru a nu știu câta oară. Autoritățile competente habar n-au de nimic, cei de la Protecția Copilului vor cerceta, Poliția n-are niciun gând să ancheteze cazul. Dacă tot e The Sun un tabloid, poate au mințit. Nu se poate ca la noi să fie copii exploatați. Și, pe deasupra, să fie și plătiți în halul ăsta.
Ne prefacem degeaba. Toți știm că munca la negru e foarte răspândită. Uneori e combinată cu munca la gri. Contracte de muncă pe două sau patru ore și restul la negru. Sau una scrie în contract și alta se plătește. Suntem aici pentru că statul e impotent și incapabil să genereze locuri de muncă sănătoase. În această situație, munca la negru e singura salvare pentru atâția și atâția amărâți care, altfel, ar muri de foame. Dar măcar să nu ne prefacem că nu știm ce se petrece lângă noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s