PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ambasadorul rus la Bucureşti, o culme a tupeului şi nesimţirii


Cât de nesimţit trebuie să fii ca să declari că România a fost „un stat agresor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”?

Această aberaţie a fost rostită de ambasadorul rus Valeri Kuzmin într-un interviu acordat lui Alexandru Cumpănaşu pentru Realitatea TV.
Kuzmin nici nu a venit bine la Bucureşti că s-a şi apucat vârtos să răstălmăcească istoria, în binecunoscutul stil propagandistic rus.
Păi dacă România a fost un stat agresor, atunci URSS cum a fost? Nu cumva Uniunea Sovietică a ocupat jumătate din teritoriul polonez în 1939. în urma unei înţelegeri cu Germania? Nu este URSS cea care a invadat Basarabia şi Bucovina de Nord în 1940, pe baza prevederilor pactului Hitler-Stalin, alungând administraţia şi armata română de acolo şi declanşând o teroare fără precedent? Nu este Uniunea Sovietică ţara care a ocupat în 1944 şi 1945 o serie de state precum România, Bulgaria, Cehia, Ungaria şi, parţial, Germania, instalând ulterior regimuri marionetă, subordonate strict Moscovei?
Culmea este că URSS a ocupat din nou Basarabia în 1944, a comis crime oribile, a mutat sute de mii de oameni în zone îndepărtate şi a a adus în locul lor ruşi, schimbând componenţa etnică a teritoriului.
Şi acum ruşii ne vorbesc nouă de agresiune? De când un război de reîntregire a hotarelor ţării poate fi consderat unul de agresiune? Decizia lui Antonescu de a continua luptele şi dincolo de Nistru este discutabilă, dar, în condiţiile de atunci, a fost singura posibilă.
De altfel, Valeri Kuzmin explică victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale prin nevoia exprimată de moldoveni de a avea relaţii economice mai strânse cu ţările din Uniunea Economică Eurasiatică şi ţine să adauge că Moldova şi Rusia erau, până de curând, „una și aceeași țară”. Niciun regret şi nicio apăsare pentru faptul că Basarabia a fost înglobată cu forţa în URSS, iar românii de acolo au avut, vreme de peste patru decenii, mari probleme în a-şi afirma identitatea naţională.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s