PICĂTURA DE OTRAVĂ: Unirea cu Basarabia, un vis imposibil!


Unirea cu Basarabia nu este, practic, posibilă în viitorul apropiat. Nu am spus-o noi, ci dl Klaus Iohannis. La o întâlnire cu studenţii pe care a avut-o, ieri, la Biblioteca Centrală Universitară.

De fapt, dacă privim cu atenţie cele trei condiţii enumerate de şeful statului, unificarea celor două state româneşti nu e posibilă deloc. Pentru ca acest proces să se declanşeze ar fi nevoie, în opinia domnului Iohannis, ca românii şi moldovenii să şi-o dorească. Dar şi ca să nu existe nicio dispută pe propriul teritoriu care să fie sub jurisdicţie internaţională. Trimiterea, destul de transparentă, este la Transnistria.
Transnistria este o regiune a Republicii Moldova aflată sub ocupaţie militară rusească. Iar Moscova nu-şi va retrage trupele şi tehnica de acolo atâta timp cât NATO îşi continuă politica de expansiune şi de apropiere de graniţele ruseşti. Transnistria este un stat în stat. O zonă unde Chişinăul nu are nicio influenţă şi nicio posibilitate de a decide ceva. E clar, sper, că această condiţie, ca Transnistria să nu fie o zonă de conflict, nu poate fi îndeplinită în viitorul previzibil. Poate doar dacă Moldova întreagă va cădea în braţele Rusiei, prin alegerea lui Igor Dodon ca preşedinte şi o victorie clară la parlamentare a forţelor pro-ruse. Atunci ar fi cam ca în România deceniului şase din secolul trecut. Armata rusească şi-a luat tălpăşiţa atunci când conducerea de la Moscova a ajuns la concluzia că liderii români sunt chiar mai răi şi mai puşi pe treabă decât comuniştii ruşi.
Nu se poate spera nici că basarabenii vor vota, la un referendum, pentru Unirea cu România. Singurul candidat pro-unionist la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, nu a obţinut nici doi la sută din voturile exprimate. Adepţii unificării cu România sunt minoritari. Şi vor rămâne aşa în condiţiile în care România nu reprezintă o atracţie pentru cei mai mulţi din locuitorii de peste Prut. E greu de spus dacă ei cred asta ca efect al propagandei ruseşti sau comparând realităţile din Rusia şi din România, dar aici suntem. De altfel, Dodon, dacă va câştiga alegerile de duminică, poate închide orice discuţie pe tema unificării nu interzicând tema aceasta, ci organizând un referendum. Ce vom mai spune după acest referendum, la care vor vota, eventual, şi transnistrenii? Pentru că, la nevoie, şi ei sunt moldoveni! Cred că scorul ar fi unul care ne va lăsa fără replică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s