PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ce facem pe 11 decembrie?


La 11 decembrie vom vota un nou Parlament. Adică vom alege 448 de deputați și senatori. Nu votăm Guvernul, să ne intre bine în cap. Asta ne-a zis președintele Klaus Iohannis. Alcătuirea Executivului și desemnarea premierului sunt treburile altora, mai pricepuți în treburi de culise. Printre ei, desigur, și șeful statului. Dar dacă așa stau lucrurile, de ce defilează liberalii cu dl Dacian Cioloș, pe care ni-l propun ca viitor prim-ministru?

De această dată, votăm liste alcătuite de partide. Spre deosebire de anul 2012, când am votat, direct, candidați. În București se vor vota 13 senatori și 29 de deputați.
La cele două scrutinuri din 2012, la alegerile parlamentare au votat 75 la sută din cei care și-au exprimat opțiunile la locale. Cum la alegerile locale din acest an au votat 48,5 la sută din cetățenii cu drept de vot, ar însemna că la 11 decembrie vom avea o rată de participare de sub 40 la sută. Dar votul pe liste înseamnă și mai puțin votanți, pentru că este al naibii de greu să pui ștampila pe o listă întreagă, la halul în care se comportă politicienii români.
Partea proastă e că o rată redusă de participare la vot va avantaja PSD, care își poate mobiliza membrii și activiștii, ce vor avea, desigur, o proporție mai mare într-un total general mai mic.
Celor care nu se împacă deloc cu ideea victoriei PSD nu le rămâne decât să meargă la vot și să voteze. Orice, dar să voteze.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s