PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ce poate face Iohannis dacă românii vor prefera penalii?


Ofensivă dură, cum s-ar spune, a președintelui Klaus Iohannis, secondat de ambasadorul Hans Klemm, împotriva corupției.

Ieri au ieșit amândoi la rampă și s-au pronunțat pentru alegeri care să aibă ca rezultat formarea unui Guvern integru și competent.
Dl Iohannis a fost ceva mai explicit. El a avertizat partidele că nu va numi ca premier un politician condamnat pentru fapte de corupție sau care este anchetat penal. Și a adăugat că unele partide doar au mimat reforma internă, punând pe liste penali.
În ambele situații pomenite mai înainte, aluzia mai mult decât străvezie e la PSD. Doar că dl Liviu Dragnea nu este condamnat pentru corupție. Plus că judecătorii nu i-au îngrădit drepturile electorale. Iar în cazul celor anchetați de procurorii DNA sau trimiși în judecată funcționează, până se ajunge la o sentință definitivă, prezumția de nevinovăție.
Și atunci cum procedăm? Dacă electoratul va pune ștampila pe penali și coaliția PSD+ALDE va câștiga clar alegerile, ce-i rămâne de făcut domnului Iohannis?
E limpede că schimbarea la față a președintelui României, care din taciturn și încruntat a devenit zâmbitor și vorbăreț reprezintă modalitatea prin care domnia-sa încearcă să ajute PNL și să contribuie la menținerea domnului Dacian Cioloș la Palatul Victoria.
Cu alte cuvinte, acestea sunt manevre electorale. Nimic mai mult. Eficiența lor va fi măsurată pe 11 decembrie.
Dacă șeful statului ar fi preocupat cu adevărat de prezența penalilor în viața politică și nu doar în scop electoral, ar trebui să se gândească la revizuirea Constituției și la modificarea unor legi, astfel încât să fie interzisă prezența pe listele partidelor a unor categorii de persoane. Dar cum să se facă asta fără încălcarea prezumției de nevinovăție? De aia zic că tot ce spune dl Iohannis pe această temă e simplă vorbărie cu parfum electoral.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s