PICĂTURA DE OTRAVĂ: Slabe speranţe că românii vor ţine seama de avertismentele tandemului Iohannis – Klemm


Mai întâi de toate, câteva fapte, ca să înţelegem pe ce lume trăim. 

Ambasadorul american Hans Klemm i-a îndemnat, azi, pe români, să voteze candidaţi integri şi care sunt în măsură să formeze un Guvern competent. Dl Klemm a spus că susţine mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat că nu va numi în fruntea Executivului o persoană condamnată pentru corupţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu pentru Adevărul Live, că unele partide au mimat reforma internă, nesfiindu-se să pună penali pe listele electorale, Dl Iohannis este de părere că aceste lucruri sunt observate şi de alegători, în decembrie urmând să vedem care este reacţia acestora. Şeful statului a exclus posibilitatea ca după alegeri să nominalizeze, ca premier, un politician condamnat şi/sau urmărit penal.
Într-un sondaj publicat azi de Institutul de Studii Sociale şi Politice, PSD este creditat cu o victorie la un scor astronomic la alegerile din 11 decembrie 2016. În viitorul Parlament ar urma să intre următoarele partide, la o rată de prezenţă la vot de 43 la sută: PSD 54%, PNL 21%, USR 10%, ALDE 5%. Sub barem se situează PMP şi UDMR cu câte 3%. Pe de altă parte, în topul încrederii în personalităţile politice, pe o scală de la 1 la 10, pe podium se află Dacian Cioloş cu 5,23, urmat de Klaus Iohannis cu 4,85 şi Victor Ponta cu 4,56. Adică o medie cu care se poate trece clasa a obţinut doar Cioloş, toţi ceilalţi politicieni rămânând repetenţi. Sondajul a fost efectuat în perioada 17-20 octombrie, prin metoda interviurilor telefonice asistate de computer, iar marja de eroare este de plus/minus 4%.
Acum, să zicem că electoratul ia în serios avertismentelor domnilor Iohannis şi Klemm şi se uită ceva mai urât la penalii de pe liste. Doar că sistemul votului pe listă, dacă este luat în serios, nu poate să ducă decât la un şi mai mare absenteism şi nicidecum la schimbarea opţiunilor de vot. Presupunând că un votant este simpatizant al socialiştilor, el nu o să-şi schimbe opţiunea în direcţia liberalilor sau a USR numai pentru că observă penali pe listele PSD. Până la urmă, ar trebui să fie vorba şi de programe şi de căi de dezvoltare prezentate de partide. În realitate, totul e o varză şi nimeni nu are de gând să se ţină de promisiuni, dar asta e o altă discuţie.
Cum ziceam, avertismentul super-integrilor Iohannis şi Klemm este luat în serios şi PSD pierde vreo cinci procente, pe care le câştigă sau nu PNL. Nu mai mult, pentru că până la alegeri mai e doar o lună şi jumătate şi cu actuala lege electorală e puţin probabil să ia cineva în serios dezbaterile televizate. Mitinguri nu se mai fac, afişe cât blocul nu se mai pun, pomeni nu se mai dau, concerte nu se mai organizează. Cât despre vreme, slabe speranţe pentru a încuraja campania din om în om.
Şi ce mare brânză se întâmplă după ce PSD pierde cele cinci procente? Evident că mai nimic. Ştiţi ce ne este nouă jenă să recunoaştem? Că la nivel de ţară, problemele astea de moralitate sunt egale cu zero pentru cei mai mulţi dintre votanţi. Poate se vor găsi unii să ne contrazică, dar se vor lămuri şi ei pe 11 decembrie. Nu putem să schimbăm ceva cu adevărat dacă nu începem cu începutul. Dacă nu le oferim tinerilor şansa unui învăţământ performant şi care să-i convingă că înainte de a fi cetăţeni europeni, sunt români. Cu o istorie, o limbă şi tradiţii de care trebuie să fie mândri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s