PICĂTURA DE OTRAVĂ: De ce pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă?


Mai e puţin şi legea conversiei creditelor în franci elveţieni va fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Evenimentul se va petrece pe la ora 15. Legea se va aplica numai acelora care au împrumutat mai puţin de 250 de mii de franci elvețieni. Şi încă o precizare importantă: conversia se va face la soldul creditului, și nu la valoarea iniţială.

Dar chiar şi aşa, legea este populistă, nedreaptă şi reprezintă o intervenţie absurdă a Legislativului în relaţia dintre clienţi şi bănci.
Moneda naţională în România este leul. Cei mai mulţi angajaţi îşi iau salariile în lei. Nu e nevoie de prea multe cunoştinţe economice pentru a realiza că cele mai sigure credite sunt cele în lei.
Cei care au făcut împrumuturi în franci eleveţieni trebuie să admită că, la vremea respectivă, le-a convenit. Dobânzile erau mai mici ca la lei şi moneda respectivă era stabilă. Când situaţia s-a schimbat, au devenit nemulţumiţi şi au început să protesteze.
Dar leul s-a depreciat şi faţă de alte monede, cum ar fi dolarul, euro sau lira sterlină. Dacă tot se face o lege, de ce numai creditorii în franci elveţieni să beneficieze de ea? Numai pentru că au făcut mai mult zgomot? Dar dacă ar beneficia toţi cei care au împrumuturi în valută, ce s-ar întâmpla cu sistemul bancar?
Dacă împrumuţi azi de la cineva 1.000 de euro, trebuie să restitui 1.000 de euro plus o dobândă la termenul convenit. Nu 4.480 de lei, pentru că acesta este astăzi raportul de schimb leu/euro. La fel şi cu francii elveţieni, cu dolarul sau cu orice altă valută.
Dacă vrei să împrumuţi 4.480 de lei, faci treaba asta şi vei restitui lei, nu euro sau franci elveţieni.
Cine împrumută bani, trebuie să deschidă bine ochii şi să-şi asume riscurile. Şi nu să ne ceară tuturor să fim solidari cu o operaţiune de pe urma căreia noi, neîmprumutaţii, nu am avut niciun profit,

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s