PICĂTURA DE OTRAVĂ: Monarhia nu salvează pe nimeni!


Mai sunt puține ore până ce Regina Ana își va găsi odihna veșnică la Mănăstirea Curtea de Argeș. Astăzi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei se află expus în Sala Tronului din Palatul Regal. Doritorii pot să-i aducă un ultim omagiu până la ora 22.

Noi avem vreo trei categorii de monarhiști. Primii sunt cei care se știu așa dintotdeauna. Aceștia sunt de neclintit, la fel ca reoublicanii înverșunați. Apoi sunt monarhiștii de circumstanță sau din curiozitate. Zilele astea dă bine să fii monarhist. Mai participi la o ceremonie funerară, mai îți dai cu părerea despre Majestățile Lor, mai aștepți un biscuit la pomană. Și ar mai fi o categorie: cei care se simt monarhiști pentru că s-au săturat de prestațiile politicienilor. Aceștia, când sunt întrebați, spun, ca și nostalgicii lui Ceaușescu, că țara merge într-o direcție greșită.
Din nefericire, istoria nu operează cu dacă. Ce-ar fi fost dacă Hitler ar fi câștigat Al Doilea Război Mondial? Ce s-ar fi întâmplat dacă Nicolae Ceaușescu ar fi reușit să întoarcă lucrurile în favoarea sa în decembrie 1989? Sau cum ar fi arătat omenirea dacă Rusia nu ar fi trecut prin experiența comunistă? Întrebări la care nu are niciun rost să încercăm vreun răspuns.
Dar putem discuta cu oarece folos despre forma de organizare a statului român. Într-adevăr, după destrămarea statului comunist, România ar fi trebuit să devină monarhie, potrivit Constituției din 1923. Faptul că nu s-a organizat un referendum pe tema formei de stat a fost o greșeală care ne va urmări multă vreme. Organizatorii loviturii de stat au fost, însă, interesați să ajungă la o formulă de guvernare care să le permită jefuirea cât mai rapidă a țårii și preluarea controlului asupra sectoarelor economice vitale. În multe cazuri, numai pentru a le distruge sau pentru a le vinde străinătății. Cu Regele Mihai pe tron ar fi fost ceva mai greu, dar deloc imposibil. Numai că operațiunile ar fi durat mai mult. Iar în aceea perioadă era vitală starea de buimăceală și de necunoaștere în care se afla poporul român.
Iar dacă te gândești la monarhie, trebuie să ai și un rege pentru așa ceva. Regele Mihai nu a plecat din țară cu un tren plin de tablouri și bijuterii, dar nici nu s-a întors criticând autorii loviturii de stat din decembrie 1989. A preferat să cadă la pace cu autoritățile de la București, pentru a-și recăpăta palate, castele, vile și terenuri. Asta ca să nu mai pomenim de momentul 23 august 1944, când l-a predat comuniștilor pe Ion Antonescu și a pus țara la picioarele lui Stalin, condamnând la moarte un număr imens de militari români. Așa că degeaba ne imaginăm o Românie monarhică dacă nu avem un Rege potrivit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s