PICĂTURA DE OTRAVĂ: Erdogan beștelește Occidentul și face cu ochiul Rusiei


Președintele Erdogan are un discurs tot mai contondent la adresa Occidentului. El susține acum că lovitura de stat recentă a avut actori turci și un regizor străin. Coordonatorul puciului ar fi fost clericul Fethullah Gullen, care trăiește în Statele Unite. Turcia vrea ca Gullen să fie extrădat și uite că Washingtonul se pune de-a curmezișul. Erdogan afirmă că Turcia cere extrădarea predicatorului pe baza unui document de securitate națională, iar americanii nu execută.

Cică Gulen ar câștiga până la 300 de milioane de dolari anual în SUA prin școlile administrate de fundațiile sale.
După ce i-a terminat pe americani, Erdogan le-a tras câteva scatoalce și europenilor, care „susțin terorismul și pe puciști”. De ce? Pentru că au îndrăznit să critice amploarea epurărilor și pentru că s-au opus reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia.
Derapajul de la democrație este evident în acest discurs populist și ultranaționalist rostit, azi, de Erdogan la un forum economic organizat la Ankara.
SUA nu-l pot extrăda pe Gullen numai pentru că așa vor mușchii lui Erdogan. Procedura este minuțioasă și īndelungată, cu respectarea tuturor reglementărilor juridice de peste Ocean. Și în niciun caz nu este suficientă prezentarea unui așa-zis document de securitate națională, trimis de Turcia. Trebuie găsite dovezi clare ale implicării lui Gullen în lovitura de stat. Dovezi de altă natură decât acelea care spun cât câștigă clericul de pe urma școlilor administrate de fundațiile sale.
Iar Uniunea Europeană nu poate să nu observe și să nu critice amploarea persecuțiilor ordonate de Erdogan: militari, judecători, procurori, ziariști, medici, polițiști – reținuți, arestați, torturați. Mulți, doar pentru cà lucrau în instituții patronate de Gullen.
Nu este vorba de susținerea puciștilor și a loviturii de stat, ci de standarde europene pe care Turcia este obligată să le respecte dacă mai vrea să adere la UE.

Tomiţă Stoicuţ

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s