PICĂTURA DE OTRAVĂ: Catedrală – DA, dar nu cu bani publici!


Unul din primarii mai guralivi, Dan Tudorache, de la Sectorul 1, a spus că Patriarhul Daniel ar fi solicitat primăriilor de sector câte 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului. Dacă luăm în calcul toate cele șase primării, ajungem la un total de aproape 13,5 milioane de euro. Menționăm că e vorba de o contribuție numai pentru acest an. Bănuim că dacă de la sectoare se cer câte 10 milioane de lei, de la Primăria Generală se așteaptă o contribuție mai substanțială. Să tot treacă totalul de vreo 16 milioane de euro.

E drept că de la Bugetul de Stat nu s-a obținut nimic, tehnocrații explicând că de unde nu e nici Dumnezeu nu cere,
Nu o să cădem în capcana de a judeca dacă e nevoie sau nu de o catedrală ortodoxă de asemenea dimensiuni. Dacă se poate construi o mega-moschee turcească de peste 5.000 de locuri la București, cu siguranță e nevoie și de o catedrală impunătoare.
Problema este cum se face finanțarea construcției. Cu banii credincioșilor, cu contribuții de la biserici și mănăstiri sau cu eforturile tuturor românilor? Care e formula corectă?
Dacă ținem seama de rolul social al Bisericii, poate că acesta trebuie să fie criteriul de bază și când vine vorba de alocarea de bani publici pentru Catedrala Neamului. Într-o țară cu milioane de săraci, cu o pensie medie și un salariu minim de 200 de euro, e obligatoriu să se țină seama de priorități. Este indecent să dai bani de la diverse bugete pentru Catedrală sfidând atâția și atâția oameni care aproape că nu au ce mânca și nu au cu ce să-și cumpere medicamente după o viață în care au trudit din greu. Nu cred că găsim undeva în învățătura lui Iisus, din care ar trebui să ne inspirăm toți, îndemnul de a ridica ziduri călcând pe suferințele amărâților acestei lumi.
Catedrală – DA, dar nu cu bani luați de la gura săracilor. Dacă o primărie are 10 milioane de lei în plus, atunci se poate amenaja o cantină socială, sau pot fi ajutați bătrânii dintr-un cămin sau copiii dintr-un orfelinat.
Iar Patriarhul poate apela la contribuții private. Sunt atâtea firme mari care ar putea renunța la o parte infimă din profit, fåcând un gest prin care vor rămâne în istoria acestui Neam.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s