PICĂTURA DE OTRAVĂ: Adevărata miză a represiunii ordonate de Erdogan


Numai astăzi au fost emise 47 de mandate de arestare pe numele unor jurnalişti. Zilele trecute, au fost emise alte 42 de mandate. Pe deasupra, au fost închise, prin decizii administrative, posturi de radio şi de televiziune, ziare şi reviste. Toate, sub pretextul că ar fi fost controlate de clericul Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite.

Gülen este acuzat de Erdogan că a organizat puciul eşuat din Turcia.
S-au scris multe despre duşmănia dintre Erdogan şi Gülen, fără însă ca publicul românesc să înţeleagă prea bine despre ce este vorba.
Guvernul AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia) a desemnat mişcarea, la 11 septembrie 2015, ca o organizaţie teroristă, sub numele de Organizaţia terorist-gulenistă sau Organizaţia Statului Paralel şi a acuzat-o că a încercat să infiltreze statul turc şi să înlăture guvernul printr-o lovitură de stat.
Mişcarea a atras suporteri şi critici în Turcia, Asia Centrală şi în alte părţi ale lumii. Ea este activă în educaţie, cu şcoli şi universităţi private în peste 180 de ţări. A iniţiat forumuri de dialog interconfesional. Are investiţii substanţiale în mass-media, finanţe şi clinici private.
Unii laudă mişcarea ca fiind pacifistă, o versiune a Islamului orientată către modernism şi ca o alternativă la şcolile mult mai extremiste precum cele salafiste. Dar mişcarea este, de asemenea, acuzată că are „ambiţii globale, apocaliptice” şi „un cult al ierarhiei”.
După ce investigaţiile de corupţie din Turcia din anul 2013, care au vizat birocraţi, miniştri, primari şi membrii familiilor partidului de guvernământ (AKP), au ajuns în presă, preşedintele Erdogan a acuzat mişcarea că a rupt relaţiile prieteneşti existente până atunci. S-a considerat că grupul are influenţă asupra poliţiei şi sistemului judiciar din Turcia. Mişcarea a fost acuzată că a încercat să înlăture guvernul turc ales democratic prin utilizarea investigaţiilor asupra corupţiei. Guvernul a stabilit că mişcarea este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Turciei şi a acaparat cotidianul Zaman, deţinut de mişcarea Gülen (ziarul cu cel mai mare tiraj înaintea sechestrării), şi câteva companii care au legături cu grupul.
În timpul încercării de lovitură de stat din iulie 2016, preşedintele Erdogan l-a acuzat pe Gülen că ar sta în spatele acesteia şi autorităţile au arestat mii de militari şi de judecători. Peste 10.000 de profesori au fost suspendaţi şi licenţele a 20.000 de cadre didactice care lucrau în instituţii private au fost revocate pentru presupuse legături cu Gülen.
Fethullah Gülen a condamnat în termeni categorici lovitura de stat şi a respins orice acuzaţie de implicare.
Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici, cred că aţi înţeles care este miza represiunii din Turcia şi de la ce a pornit totul. E vorba nu de cine ştie ce diferenţe de interpretare a Islamului, ci de ceva mult mai simplu. Dezvăluirile despre afacerile de corupţie ale familiei Erdogan şi ale apropiaţilor preşedintelui Turciei, dar şi eventualele anchete penale, trebuiau înăbuşite cu orice preţ. De aceea au urmat aceste arestări în masă, menite să închidă gura tuturor protestatarilor şi opozanţilor, socotiţi la grămadă ca duşmani ai guvernului ales şi caracterizaţi drept terorişti.
Libertatea de exprimare este o amintire în Turcia. În schimb, represiunea, torturile şi procesele sumare care vor urma, bazate pe mărturii obţinute prin teroare, vor deveni o rutină. Iar Occidentul va fi foarte mulţumit dacă mii de oameni, în loc să fie executaţi, vor fi condamnaţi doar la închisoare pe viaţă, ca semn al mărinimiei Sultanului. Istoria o scriu învingătorii. Deocamdată, bătălia a fost câştigată de Erdogan. Nu şi războiul!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s