PICĂTURA DE OTRAVĂ: De ce românii din străinătate nu dau năvală la votul prin corespondență


Să ne reamintim de alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie 2014. După primul tur, Victor Ponta, premier în funcție și canridatul PSD, avea un avans confortabil. Între el și Iohannis, celălalt finalist, era o diferență de vreo 10 procente. Niciun analist nu putea estima o răsturnare a situației în doar două săptămâni.

În intervalul dintre cele două tururi s-a pedalat pe ideea că guvernanții au făcut tot ce se poate pentru a împiedica voturile românilor din străinătate. Titus Corlățean, ministru de Externe în ziua primului tur (înlocuit apoi cu Teodor Meleșcanu), are chiar dosar penal pentru rolul jucat în organizarea alegerilor prezidențiale. Acuzațiile cele mai răspändite, multiplicate pe Facebook, s-au referit la refuzul autorităților de a mări numărul secțiilor de votare, astfel ca românii din afara țării să nu mai fie obligați să parcurgă distanțe mari și, pe deasupra, să stea la cozi umilitoare.
Se spunea că, în străinătate, sunt trei milioane de români și, la o adică, toți ar trebui să beneficieze de dreptul și posibilitatea de a vota. Și că guvernul Ponta a limitat intenționat numărul secțiilor de vot pentru a-l favoriza pe candidatul Ponta, prea puțin iubit în Diaspora.
Cum necum, clasamentul s-a răsturnat. Ceea ce nimeni nu credea s-a petrecut. Iohannis a ajuns la Cotroceni.
Pentru ca astfel de umilințe să nu se repete s-a adoptat o lege. Aceea a votului prin corespondență. Românii din străinătate care vor să beneficieze de prevederile ei trebuie să se înscrie pe listele de la ambasade. Direct sau prin poștă. Ai fi putut crede că, după dezastrul din 2014 și pentru a evita cozile, compatrioții noștri vor da năvală la acest tip nou de vot. Când colo, ce să vezi? Din trei milioane, s-au încris vreo 5.000. E drept că mai e timp până în noiembrie, dar nimic nu ne lasă să credem că ritmul se va intensifica, alegerile parlamentare urmând să aibă loc la 11 decembrie.
Din două, una: fie entuziasmul și fierberea din noiembrie 2014 au fost de conjunctură, fie, cel mai probabil, românii de peste granițe nu au niciun motiv să fie altfel decât noi, cei de acasă, când vine vorba de prestațiile jalnice ale politicienilor. La ce să te agiți când aceleași mutre se bagă în față, din patru în patru ani, pe ecranele televizoarelor?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s