PICĂTURA DE OTRAVĂ: Prostia şi incompetenţa şi-au dat mâna la Munchen


Un adolescent german de origine iraniană a intrat într-un centru comercial din oraşul Munchen şi a deschis focul. În primul rând, împotriva unor copii ademeniţi la McDonald’s printr-o reclamă mincinoasă postată pe Facebook.


Individul, în vârstă de 18 ani, a utilizat un pistol semiautomat şi avea o rezervă de cartuşe cu care ar fi putut să facă, la o adică, mult mai multe victime.
Atacatorul s-a sinucis cu un un glonţ în cap chiar în momentul în care a fost oprit de o patrulă de poliţie. Cam la două ore şi jumătate de la comiterea crimelor din mall.
Investigaţiie au arătat că era vorba de o persoană cu probleme psihice, care a urmat tratament psihiatric pentru depresie. A acţionat singur, nu avea niciun fel de legături de Statul Islamic şi cu ideologia acestuia. Potrivit unor mărturii, ar fi dorit să se răzbune pe adolescenţi pentru că ar fi fost umilit în mai multe rânduri la şcoala de cartier pe care o frecventa. Avea părinţi normali: tatăl e taximetrist şi mama a lucrat o vreme într-un magazin.
Acestea fiind zise, ce am putut vedea noi aseară pe toate posturile de ştiri? Informaţii de la martori oculari care jurau că au văzut mai mult de un atacator, dacă nu chiar trei. Incidente multiple cu arme de foc în zona a două staţii de metrou. Mii de agenţi de poliţie desfăşuraţi în Munchen, înarmaţi până-n dinţi, care-i vânau cu febrilitate pe criminali. O populaţie terorizată, baricadată în case, Străzii pustii, localuri şi magazine închise, transportul public suspendat. Şosele blocate. Comentatori care discutau doct despre ororile produse de Statul Islamic şi de neputinţa serviciilor secrete, incapabile să se opună acestor lupi singuratici, gata să se sacrifice pentru ceea ce cred ei că este Islamul. Plus nelipsita teorie a conspiraţiei: nu e vorba de islamişti fanatici, ci de extremişti de dreapta din Germania, care vroiau să se răzbune pe refugiaţi.
Trebuie să recunoaştem că nemţii au reuşit s-o ia razna şi să bată câmpii într-un fel şi cu o viteză care ar trebui să ne facă invidioşi.
Mai trist e că mii de agenţi au avut nevoie de două ore şi jumătate pentru a da de urma unui adolescent sărit de pe fix, fără pregătire militară şi fără îndoctrinare religioasă. Cu alte cuvinte, dacă în locul acestui depresiv ar fi fost doi-trei islamişti sinucigaşi, cu veste explozive şi dispuşi la orice, ce s-ar fi întâmplat în acel mall?
Concluziile sunt triste: serviciile sunt incapabile să prevină, poliţiştii ajung mereu prea târziu şi politicienii nu vor sau nu ştiu să combat[ cauzele acestor tragedii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s