PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cu Trump preşedinte, Europa se va preda ruşilor


Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, nu se dezminte. El continuă seria declaraţiilor incendiare. Unele dintre acestea, de natură să dea fiori fostelor ţări comuniste europene.

Trump a susţinut că SUA nu vor susţine necondiţionat statele baltice în cazul în care acestea ar fi atacate de Rusia. Ci numai după ce va constata că respectivele state (Letonia, Estonia şi Lituania) şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de Statele Unite.
Chiar dacă nu o spune explicit, Trump se referă la obligaţia ţărllor doritoare de a plăti pentru protecţia americană. Adică, pe lângă bugetul militar standard, ar fi nevoie şi de o sumă alocată pentru militarii şi instalaţiile staţionate în respectivele ţări. Dar de ce nu şi de o contribuţie la bugetul militar american, chiar pe timp de pace, pentru a putea fi siguri că America va interveni la nevoie.
Poziţia exprimată de Donald Trump vine în contradicţie cu celebrul articol 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care stipulează că „părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părițle atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consider necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.”
Aşa scrie la carte, dar nimic nu e veşnic. Iar Donald Trump mai are doar şapte procente până s-o ajungă din urmă pe Hillary Clinton. Iar această temă, a contribuţiei pentru asistenţa militară americană, poate fi foarte sensibilă pentru electoratul de peste Ocean.
Cu Trump preşedinte, NATO nu va mai fi ce a fost, din simplul motiv că nu toate ţările îşi pot permite să crească cheltuielile militare. Iar Rusia nu va regreta deloc dacă americanii îl vor instala la Casa Albă pe excentricul miliardar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s