PICĂTURA DE OTRAVĂ: Plicul care-i îngrozeşte pe români


Ministrul Vlad Voiculescu a făcut azi o radiografie exactă a mitei care se ia şi se dă în sistemul medical.

Mita, căreia Voiculescu îi spune „plic”, poate să ducă, in extremis, la moartea unor pacienţi, care nu mai ajung în faţa medicului de frica „plicului” pe care trebuie să-l ofere.
Voiculescu ne reaminteşte şi decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia plicul e ilegal, indiferent că e oferit înainte sau după actul medical.
Ministrul Sănătăţii spune că există, însă, şi o cauză a existenţei acestui plic: „salariile relativ mici ale personalului medical, care trebuie mărite”.
Sigur că există medici cinstiţi, care nu acceptă niciun fel de bani de la pacienţi. Puţini, dar există. Dar există şi medici care practică un fel de tarife. Se ştie că atunci când ajungi la o anumită operaţie trebuie să cotizezi suma X pentru chirurg, suma Y pentru anestezist şi aşa mai departe, pentru toţi membrii echipei. Şi mai există atenţii pentru infirmiere, pentru brancardieri şi pentru mai te miri cine.
Partea mai nasoală e că aceste plăţi nu înseamnă că ai vreo garanţie că te vei întoarce acasă sănătos. Infecţiile nosocomiale nu por fi păcălite cu bacşişuri generoase. Dacă spitalul e plin de bacterii, va fi greu să nu duci şi tu câteva acasă.
Iar raţionamentul ministrului Voiculescu, care explică plicurile prin faptul să salariile sunt relativ mici, e o mizerie. Pentru că de venituri mici se vaită aproape toată lumea într-o ţară unde pensia medie e de 200 de euro. Şi atunci cum procedăm? Unii, mai şmecheri, îşi completează veniturile luând, cu neruşinare, de la alţii care abia au după ce bea apă? Şi care, atenţie, au cotizat toată viaţa la un sistem corupt pentru ca să aibă şi ei parte,la bătrâneţe, de o îngrijire decentă.
Medicii care nu sunt mulţumiţi de salarii pot încerca să lucreze în sectorul privat. Sau în străinătate. Şi mai pot şi să demisioneze, dacă nu există condiţii decente de lucru. Dar nu prea am văzut astfel de gesturi. Medici care să demisioneze pentru că în spital pacienţii mor din cauza mizeriei sau a lipsei unor medicamente.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s