PICĂTURA DE OTRAVĂ: De când cere socoteală Turcia jurnaliștilor români?


Un adevărat scandal a îzbucnit în mass-media autohtonă după ce s-a aflat că un grup de jurnaliști români influenți au participat, în vara anului 2013, la o excursie organizată de Fundația Lumina la Izmir. Și nu au fost numai jurnaliști, ci și politicieni.

Pentru cei care nu știu, Fundația Lumina, care are peste 10 instituții de învățământ în România, este condusă de clericul Fethullah Gulen. Numele lui Gulen nu cred să fi apărut vreodată în presa noastră până la recenta lovitură de stat din Turcia. Puciul, care a durat câteva ore, a fost un eșec și a dus la dezlănțuirea unei campanii de teroare și represiuni în Turcia. Erdogan l-a acuzat pe clericul auto-exilat în SUA, care trăiește într-o mică așezare din Pennsylvania, că a orchestrat și inspirat puciul militar din Turcia. Gulen, cândva prieten apropiat al lui Erdogan, este astăzi principalul său adversar politic. Clericul a negat acuzațiile și a criticat lovitura de stat.
După înăbușirea puciului, Erdogan a ordonat arestarea sau reținerea a peste 50.000 de persoane, militari și civili. Sultanul a decapitat Armata, a îngenuncheat Justiția, a desființat presa liberă, a închis numeroase unități de învățământ. În toate cazurile e vorba de gulenism. Adică de apropierea ideologică de un islamism moderat, care nu exclude democrația și deschiderea față de alte culturi.
Revenind la jurnaliștii români, acuzația ar fi că participanții la acea excursie ar fi fost finanțați de clericul Gulen și tocmai din acest motiv l-au criticat pe Erdogan. Genul acesta de argumente funcționează numai într-o dictatură. Deocamdată, România nu e o provincie turcească. Și nici Turcia nu e Imperiul Otoman. Jurnaliștii români pot adopta ce atitudine vor ei și nu trebuie să-i dea socoteală lui Erdogan pentru asta. Pot să spună, de exemplu, că Erdogan e un dictator, care calcă în picioare drepturile omului. Sau că puciul a fost o înscenare. Nu trebuie să fii plătit de Gulen ca să realizezi dimensiunile represiunii din Turcia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s