PICĂTURA DE OTRAVĂ: Turcii vor regreta curând că au ieșit în stradă să-l salveze pe Erdogan


Cred că nu va trece mult timp și turcii vor regreta amarnic ieșirea masivå în stradă de partea lui Erdogan. Fără sutele de mii de oameni ieșiți în centrul orașelor Ankara și Istanbul, astăzi Erdogan ar fi fost istorie. 

Tentativa de lovitură de stat a făcut 290 de victime, potrivit unui ultim bilanț. Peste 100 dintre acestea provin din rândurile puciștilor. Dar să fim puțin atenți și la dimensiunile represiunii ordonate de Erdogan. În jur de 3.000 de militari au fost arestați. Și tot cam atâția sunt și judecătorii și procurorii reținuți. Și aproape la fiecare oră aflăm de alte și alte rețineri. Generali, comandanți de armate și de baze militare strategice, judecători constituționali, procurori care și-au băgat nasul în afacerile familiei Erdogan. Fie lovitura de stat nu a fost dată chiar de un grup minuscul și neînsemnat ca pondere, dacă ne uităm la arestări, fie ceea ce s-a întâmplat îi folosește perfect lui Erdogan pentru a-și întări dictatura personală.
Revolta militară de vineri noaptea pare, mai degrabă, a fi implicat majoritatea comandanților de rang înalt. Dar ea a fost dată peste cap de ieșirea masivă în stradă a turcilor, posibilă numai după ce serviciile de informații l-au avertizat pe Erdogan să părăsească hotelul de la Marea Marmara unde era cazat cu câteva minute înainte ca acesta să fie bombardat și după ce CNN Turk i-a transmis apelul video.
Erdogan, însă, profită de această victorie care e numai parțial a lui pentru a decima Armata și pentru a trimite după gratii pe toți opozanții săi, reali sau închipuiți. Erdogan se poate baza, practic, numai pe membrii serviciilor de securitate și pe militarii din forțele speciale. Insuficient, însă, pe termen lung, ținând cont și de puternica opoziție kurdă și de acea parte a societății, îndeosebi tinerii educați, care se opune islamizării forțate.
Să mai amintim și de lovitura pe care Erdogan tocmai a orimit-o din partea Moscovei. Serviciile secrete ruse au prezentat cu dovezi clare implicarea lui Erdogan în traficul cu petrol livrat de gruparea teroristă Statul Islamic.
Și apropo de Rusia, circulă pe net două teorii ale conspirației legate de evenimentele recente din Turcia. Una este aceea că puciul a fost pus la cale chiar de Erdogan, interesat să-și consolideze puterea, și alta potrivit căreia puciul a fost orchestrat de americani, care s-au retras atunci când au realizat că operațiunea nu are șanse de izbândă. Rămâne să ne întrebăm care este originea acestor teorii, din moment ce lipsește o a treia. Cea care să pună puciul eșuat pe seama Moscovei, care nu crede în lacrimi, nu uită și nu iartă incidentul cu avionul rusesc doborât de o rachetă turcească.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s