PICĂTURA DE OTRAVĂ: Priviți ce ne așteaptă la alegerile generale! Un peisaj de vis


Pentru cei care au urmărit cât de cât peisajul politic românesc e clar că până la alegerile parlamentare din decembrie nu se va petrece nimic spectaculos. Mai sunt aproape cinci luni până atunci. Dar iulie și august sunt luni de concedii și nu mișcă nimic pe teren. Iar celelalte trei luni sunt cu totul insuficiente pentru a scoate un partid mai în față. Lansarea unui partid și promovarea sa la nivel național este o operațiune care, potrivit teoriei politice, ia patru ani. Cu condiția să existe o finanțare consistentă.

Acestea fiind zise, să ne uităm unde suntem prin prisma votului politic (acela pentru consilierii județeni) de la alegerile locale. Pragul electoral a fost trecut de PSD – 35,2%, PNL – 30,8%, ALDE 6,3% și UDMR 5%. Puțin sub prag s-au situat Alianța Electorală PSD+UNPR – 4,6% și PMP – 4,5%. Restul sunt actori nesemnificativi, cu sub 3% din opțiuni.
Dacă povestea se repetă în decembrie, PSD ar obține în jur de 40% (cu voturile defunctului UNPR), PNL 31%, ALDE 6% și UDMR 5%. Uniunea Salvați România nu are timp să se organizeze la nivel național, iar partidul lui Băsescu nu are nicio șansă să se poziționeze ca o formațiune nouă, cu ieșirile virulente ale Marinarului la adresa Justiției. Ecologiștii și naționaliștii nu sunt, deocamdată, opțiuni interesante pentru români.
O alianță PSD+ALDE ar obține, după redistribuire, cam 54% din mandatele parlamentare. Ar fi o majoritate fragilă, dar care l-ar obliga pe Iohannis să desemneze un premier de la PSD.
Un guvern PSD+PNL ar dispune de o majoritate de peste 80%. Suficientă pentru revizuirea amânată a Constituției și pentru o guvernare fără probleme. Și liberalii, și social-democrații se jură că o astfel de coaliție e de neconceput. Doar că în politică nimic nu e imposibil. Ce pare azi de neconceput, mâine e perfect viabil.
Și, în sfârșit, dacă toată lumea dă mâna cu toată lumea, s-ar ajunge la formula propusă de Dan Diaconescu: guvern de uniune națională. O ciorbă cu de toate, care ar exaspera pe mai toată lumea.
E clar că majoritatea românilor, adică aceia care nu merg la vot, nu sunt încântați de niciuna din variantele prezentate aici. Dar nici nu-și bat capul să schimbe ceva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s