PICĂTURA DE OTRAVĂ: Iohannis se întoarce de la Varşovia cu mâinile goale


Am impresia că deja se lucrează intens la o variantă potrivit căreia participarea preşedintelui Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Varşovia a fost un adevărat triumf pentru România. Un triumf al diplomaţiei şi, al capacităţii noastre de negociere la nivel înalt.

Liderii statelor membre NATO au decis ca România să fie gazda unei brigăzi multinaţionale. Ea va fi multinaţională în felul următor: din 3000 de militari, 2000 vor fi români, 400-500 bulgari şi restul vom vedea de unde. Comanda brigăzii, va reveni, ce-i drept, unor generali români. Acum mai rămâne de stabilit şi cu ce tehnică va fi dotată brigada şi cine va finanţa operaţiunea. Tare mi-e teamă că brigada va fi mult o afacere româno-bulgară, care nu prea cred că va impresiona Rusia şi nici nu va schimba raportul de forţe din regiune.
Cât despre o forţă navală NATO în Marea Neagră, deocamdată nici nu poate fi vorba. Iniţiativa lui Iohannnis a fost pasată către toamnă, la reuniunea miniştrilor Apărării NATO din octombrie. Fără să existe însă nicio promisiune că atunci se va întâmpla ceva.
Se poate observa din deciziile pe care NATO le-a luat pentru spaţiul european, că se doreşte o calmare a Rusiei. Prezenţa militară a NATO se consolidează, dar de o manieră nesemnificativă. Se va înfiinţa câte un batalion NATO în ţările baltice şi în Polonia, dar cu o capacitate de luptă limitată. Mesajul transmis Rusiei este mai mult de genul „suntem acolo, orice agresiune împotriva acestor ţări este o agresiune împotriva NATO”.
Se face mereu trimitere la celebrul articol 5 din Carta NATO, care stipulează apărarea colectivă în faţa unei agresiuni externe. Numai că faţă de anul 1949, când a fost formulat respectivul articol, lumea s-a mai schimbat. Un eventual conflict cu Rusia nu înseamnă neapărat tiruri de rachete şi confruntări de trupe în teren. Războiul modern are multe componente. Una dintre acestea ar putea fi, de exemplu, războiul cibernetic. Poate fi invocat articolul 5 în cazul unor atacuri cibernetice masive, care paralizează comunicaţiile electronice dintr-o ţară? Şi cum poate fi identificat agresorul, dacă nimeni nu-şi asumă responsabilitatea? Şi care ar fi răspunsul adecvat, potrivit articolului 5?
Aşa că toţi cei care vor să-l laude pe Iohannis pentru ce a obţinut la Varşovia nu au decât să o facă. Dar e bine să înţelegem că adevărul e în altă parte.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s