PICĂTURA DE OTRAVĂ: Când n-ai ce face, te întrebi dacă romanul MOROMEȚII e interbelic sau postbelic


Peste 4.200 de persoane (cei mai mulți fiind absolvenți de liceu, bănuim) au semnat o petiție postată online. Ei doresc ca romanul MOROMEȚII, scris de Marin Preda, să fie considerat o operă interbelică. Cele două volume ale romanului au fost publicate în 1955 și 1967.

Semnatarii nu vor chiar degeaba treaba asta. La proba scrisă de Română de la examenul de bacalaureat, profilul real, li s-a cerut, la punctul trei, să redacteze un eseu despre un roman interbelic. Iar o grămadă de absolvenți au scris despre MOROMEȚII. Cu argumentul că acțiunea din primul volum se petrece în perioada de dinaintea izbucnirii celui de Al Doilea Război Mondial.
Acum, să ne ierte Dumnezeu, dar nici nu știm ce e mai jenant. E greu de ales. Pe de o parte, mii de elevi care, oricum, de multă vreme nu mai citesc decât mesajele de pe WhatsApp sau de pe Facebook, și, logic, nu au avut curiozitatea să parcurgă măcar un text despre MOROMEȚII. Pe de altă parte, tot mii de elevi care semnează, fără să clipească, o petiție online plină de greșeli gramaticale și ortografice. Reproducem și noi petiția, exact în forma în care a apărut, ca să vă faceți o idee despre câtă carte știu acești absolvenți de liceu și despre cât respect au ei pentru limba română.
Dar ce-ar fi fost dacă Marin Preda ar fi scris în MOROMEȚII despre țăranul feudal? Ar fi fost, ne gândim, după mintea petiționarilor, un roman medieval!
Ce poți să mai spui despre niște absolvenți care termină liceul și maltratează limba română? Ceva simplu: petiția ilustrează perfect nivelul la care a ajuns învățământul românesc. Și nu sunt numai elevii vinovați!

„Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ”Morometii” la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza… si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s