PICĂTURA DE OTRAVĂ: Bostan – OUT!


Cum procedăm cu un ministru care face declarații neconstituționale? Și care, pe deasupra, nu regretă de nicio culoare ce a spus, mirat fiind peste măsură doar de faptul că declarațiile sale au fost scoase din context!

E vorba, pentru cei care nu știți, de Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor. Tipul s-a trezit vorbind despre situația din învățământul românesc. O situație deloc bună, e adevărat. Dar remediile propuse de Bostan sunt ceva de speriat.
Bostan a zis că ar fi bine să ne luăm adio de la învățământul gratuit. Așa ceva e „o reminiscență a celor 50 de ani de comunism”. Nimic nu e pe moca în capitalism, ne învață Bostan. Dacă părinții ar da și ei acolo o sumă modică, măcar 100 de lei pe lună, ar putea să și ceară ceva de banii ăștia. Dar așa… Părinții nu cer, iar mulți profesori nu oferă nimic copiilor.
Bostan crede că justificarea unor profesori cum că d-aia nu fac treabă pentru că au salarii mici e “o imbecilitate”.
Deocamdată, Constituția României stipulează la articolul 32, alineatul 4, că “învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii”. Constituția nu e facultativă pentru nimeni din țara asta. Dar te-ai aștepta ca legea fundamentală să se bucure de mai mult respect printre guvernanți.
Sindicatele din Educație, organizații ale studenților și elevilor, politicieni de toate culorile cer demiterea lui Bostan. Și ce dacă? Premierul nu cedează așa ușor. El spune că i-a solicitat ministrului Comunicațiilor să prezinte scuze publice. Bostan afirmă că nu are pentru ce să-și ceară scuze. E prea deștept și prea îngâmfat pentru asta. Soluția nu poate fi decât una singură.
Dar pentru știința lui Bostan, să precizăm că părinții dau, oricum, sume considerabile la școală. Chiar dacă e gratuită. Cumpără manuale și rechizite, dau bani pentru fondul școlii (chiar dacă e ilegal), cumpără cadouri cadrelor didactice, plătesc taxe pentru concursuri și, nu în ultimul rând, fac meditații pentru copii cu profesori care nu au niciun gând să plătească impozite.
Este aceeași poveste ca și sănătatea gratuită. Atât de gratuită că te usucă la buzunar când ajungi într-un spital.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s