PICĂTURA DE OTRAVĂ – Pensionarii noștri versus pensionarii lor: deschideți ochii și priviți această enormă bătaie de joc


Veștile zilei sunt din lumea pensionarilor. Deși au o pensie medie de nici 900 de lei, mănâncă mult și prost. Au ajuns chiar să mănânce în 2015 cu șapte calorii mai mult zilnic pe cap de vârstnic prin comparație cu 2014. Mai precis, 2562 de calorii zilnic. Vă dați seama ce risipă? 

Există, însă și un pensionar care poate să aleagă cu grijă ce să mănânce. Omul este campion în sectorul pensiilor din sectorul public. Are un venit lunar de aproape 29.000 de lei. Neîndoielnic că pentru o asemenea contribuție, a existat și o contribuție pe măsură.
Și mai avem și pensia socială minimă, asigurată de stat. Indiferent cât a muncit cineva, aceasta nu poate fi mai mică de 400 de lei.
Avem, care va să zică, următoarele situații: un raport de unu la doi între pensia cuiva care a trudit o viață și pensia unui vârstnic care a muncit din când în când, o pensie medie de nici 200 de euro și o pensie maximă cu mult peste necesarul unui om.
Se vede din avion că problema în România nu sunt pensiile mari (care șochează, fără îndoială). Și nici pensiile pe pile (parlamentari, primari, barosani de la consiiile județene), care ne indignează, Ci constatarea amară că atunci când vine vorba de pensionarii adevărați, care, sărmanii, au muncit toată viața ca proștii, nu mai sunt bani pentru nicio mărire. Sunt bani de furat (cu sutele de milioane de euro), sunt bani pentru toate fanteziile primarilor, sunt bani pentru servicii secrete supradimensionate, sunt bani pentru un buget al Apărării tot mai umflat. Dar, minune mare, nu sunt bani pentru pensionari.
Într-o țară normală la cap, cu o pensie ar trebui să poți trăi. La noi nu poți decât să te târăști. Poți, ce-i drept, să alegi: ori mănânci, ori îți iei medicamente. Sau iei o zi medicamente, după care, în ziua următoare, mănânci.
Mă uit la turiștii străini care fac poze pe străzile Bucureștiului. Mulți sunt pensionari. Cu zâmbetul pe buze și cu o energie incredibilă, în ciuda unui fizic fragil. Îi găsești și pe la terasele din Centrul Vechi, unde petrec până la ore târzii din noapte. Nu le numără nimeni caloriile. Și nici berile consumate. De murit mor și ei. Dar au avut ocazia să și trăiască!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s