PICĂTURA DE OTRAVĂ: Socialiştii şi liberalii ne-ar putea aduce o mare „bucurie” la toamnă


Alegerile locale au situat în frunte PSD, la votul politic, cu 37,5 la sută, urmat de PNL cu 31,9 la sută. ALDE a luat 6,3 la sută, UDMR 5,3 şi PMP 4,2.

Cam astea sunt partidele care au şanse de a accede în viitorul Parlament. Mai sunt doar cinci luni şi ceva până la legislative, dar să nu uităm că avem două luni de vacanţă, în care nu prea e loc de politică.
Apariţia unei formaţiuni noi necesită timp pentru organizare şi consolidare în teritoriu. Aşa că nu credem că Uniunea Salvaţi România, condusă de Nicuşor Dan, poate să emită pretenţii de a accede în noul Parlament.
Ţinând cont că la Palatul Victoria se află un Guvern care enervează pe toată lumea şi care este incapabil să realizeze ceva semnificativ, este clar că liberalii şi socialiştii nu vor putea puncta pe seama unor măsuri populiste.
Iar dacă problemele lui Traian Băsescu cu Justiţia se vor înmulţi, partidul inventat de el nu va reuşi să facă vreo mare scofală, rămânând cam pe unde se află şi acum,
Problema este că dacă nici PNL şi nici PSD nu vor trece de 40 la sută, guvernarea va fi o mare problemă. Un nou guvern nu se va putea forma decât în două feluri: fie printr-o alianţă a PSD sau a PNL cu partidele mici, fie printr-o renaştere a USL. Oricât ar părea de ciudat pentru unii, ultima variantă este şi cea mai plauzibilă. Pentru că astfel s-ar crea o majoritate confortabilă, de peste două treimi, care ar putea impune măsuri nepopulare, la nevoie, şi care ar putea, în sfârşit, să modifice, pe ici, pe colo, Constituţia.
O mare coaliţie PSD-PNL ar fi, fără îndoială, şi pe placul preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului ar putea să-şi vadă liniştit de ale lui, nemaiexistând nicio ameninţare cu suspendarea.
Sigur că nu la fel de încântat ar fi poporul român. Dar, până la urmă, asta este ceea ce contează cel mai puţin. Dacă oamenii şi-au făcut un obicei din a nu vota, dar şi din a nu se implica în construcţii politice alternative, înseamnă că nu avem încotro şi trebuie să ne ducem crucea mai departe. Degeaba suntem nemulţumiţi dacă nu suntem în stare să schimbăm nimic. Iar alegerile locale ne-au dovedit cu prisosinţă acest lucru.
Concediu plăcut! Ne vedem la toamnă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s