PICĂTURA DE OTRAVĂ: Somn ușor, România!


Avem, pe de o parte, ce vedem la televizor. Organizare impecabilă, fast și strălucire, militari înarmați până-n dinți, sume enorme puse la bătaie. E vorba de Euro 2016, unde suntem și noi prezenți.

Dar există și Franța reală. Greve în sectoare vitale, munți de gunoaie în marile orașe, violențe între protestatari și forțele de poliție. Conflictul durează de vreo trei luni și are ca miză noua legislație a muncii. Culmea e că un guvern așa-zis socialist, sprijinit și de președintele Francois Hollande, vrea să modifice legislația muncii, în sensul înăspririi acesteia. Salariații ar urma să fie concediați mai ușor și fără plata unor compensații.
Astfel de inovații au fost introduse în Codul Muncii din România în perioada guvernului Boc. Când stăpân la butoane era Traian Băsescu. Cică numai așa poți să faci față condițiilor concurențiale de pe piața muncii și să fii eficient. Cum la noi sindicatele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvärșire în mediul privat și sunt corupte la vârf în sectorul public, modificările inițiate de cuplul Băsescu-Boc au trecut ca prin brânză.
Nu la fel stau lucrurile în Franța. Sindicatele sunt puternice, bine organizate și chiar au de gând să lupte pentru apărarea drepturilor salariaților. Guvernul de la Paris a apelat chiar și la coarda sensibilă a francezilor. Să fim cuminți măcar pe perioada desfășurării Campionatului European de fotbal. Să arătăm lumii fața frumoasă a Franței. La care, replica unui lider sindical a fost asta: și mie îmi place fotbalul, dar vreau să am ce să pun copiilor pe masă.
La noi, în schimb, socialiștii vopsiți au câștigat alegerile, iar guvernul le-a dat salariaților din sectorul public exact atât cât au vrut mușchii lui. Dar e bine. Căldură mare, terase pline și veselie până târziu în noapte. Hai, România!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s