PICĂTURA DE OTRAVĂ: EURO 2016 va ajunge la final? Aceasta-i întrebarea!


Mâine începe turneul final al Campionatului European de fotbal. EURO 2016 este găzduit de Franţa. Primul meci, asupra căruia vor fi aţintite privirile tuturor iubitorilor sportului cu balonul rotund, se va desfăşura la Paris, pe Stade de France, de la ora locală 21 (ora 22 la Bucureşti). România întâlneşte Franţa. Tricolorii fac parte din grupa A, unde mai joacă Albania şi Elveţia, şi sunt cotaţi cu şanse mari de a se califica în optimile de finală.

Dar nu vom încerca aici un comentariu pe teme sportive. Ne vom opri, însă, la tot contextul în care se desfăşoară EURO 2016. Rămâne de văzut dacă poliţia, armata, jandarmeria şi serviciile secrete franceze vor reuşi să evite producerea unui atentat terorist major. Parcă toate condiţiile sunt create pentru a-i stimula pe terorişti. Aglomerări uriaşe de suporteri, transmisiuni în direct ale meciurilor, un amestec de oameni de diverse naţionalităţi pe străzile marilor oraşe. Autorităţile de la Paris au avertizat că, în ciuda tuturor măsurilor luate, riscul comiterii unui atentat nu poate fi zero. Aproape 100.000 de membri ai forţelor de ordine vor face tot posibilul pentru a evita un eveniment tragic.
Dar, în acelaşi timp, teroriştii sunt mereu cu un pas înainte. Şi ar putea fi stimulaţi şi de situaţia din teren. Jihadiştii grupării Statului Islamic au pierdut o parte însemnată din teritoriile cucerite în Irak şi Siria şi par a nu mai putea face faţă ofensivei declanşate de forţele locale, sprijinite de Statele Unite şi Rusia. În aceste condiţii, dorinţa lor de răzbunare este foarte mare. Plus că serviciile secrete au fost obligate să recunoască faptul că politica permisivă a cancelarului Angela Merkel de încurajare a imigraţiei a dus la infiltrarea în Europa a câteva mii de militanţi islamişti, perfect pregătiţi pentru comiterea de atentate sinucigaşe. EURO 2016 este o ocazie unică pentru ei să demonstreze că ameninţările formulate în ultima vreme nu sunt vorbe goale.
În tot cazul, un singur atentat ar fi suficient pentru a pune capăt EURO 2016. Multe ţări şi-ar retrage echipele, iar gazdele franceze nu şi-ar mai putea asuma răspunderea organizării meciurilor. Să sperăm că niciunul dintre scenariile pesimiste nu se va transforma în realitate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s