PICĂTURA DE OTRAVĂ: Pe cine incomodează votul obligatoriu


Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat clar, ieri, împotriva introducerii votului obligatoriu în România.
Domnul Iohannis a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel, că prezenţa la urne ar putea fi mărită prin îmbunătăţirea ofertei electorale.
Luxemburgul are vot obligatoriu, prevăzut în Constituţie. Dar nu are niciun fel de sancţiuni pentru neprezentare, astfel încât prezenţa urne se învârte în jurul a 45 la sută, potrivit celor spuse de dl Bettel.
La noi, votul obligatoriu nu ar fi bun, a susţinut şeful statului, din motive cel puţin bizare: “Eu am trăit şi în regimul în care votul a fost obligatoriu şi nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru schimbarea regimului a fost nevoie, din păcate, de sacrificii mari şi chiar la început, după Revoluţie, acesta a fost unul din motivele pentru care în România nu s-a pledat pentru votul obligatoriu.”
În primul rând că în regimul de dinainte de 1989 votul nu era obligatoriu prin lege. Nu existau sancţiuni penale sau contravenţionale pentru neprezentarea la vot. Dar exista, ce-i drept, presiunea organizaţiilor politice şi sindicale, astfel încât oamenii preferau să voteze, pentru a nu avea probleme la serviciu.
În afară de acest mic amănunt, votul din perioada regimului comunist, obligatoriu sau nu, ducea la rezultate dinainte cunoscute: candidaţii agreaţi de liderii PCR erau votaţi cu peste 99 la sută. Votul era o pură formalitate. Cred că buletinele nici nu erau numărate. Oricum nu ar fi avut niciun rost.
Este aberant să ne închipuim că regimul ar fi putut fi schimbat prin vot. Deci nu sistemul de vot era vinovat, cum ne sugerează domnul Iohannis, ci climatul politic care nu permitea o confruntare ideologică.
Dacă ne întoarcem în prezent, e clar că situaţia actuală convine de minune politicienilor şi nu electoratului. Cu cât vin mai puţini oameni la vot, cu atât se poate estima mai exact rezultatul. Vom ajunge, într-o bună zi, ca să voteze numai nucleul dur al partidelor, prietenii şi rudele candidaţilor.
Aşa că introducerea votului obligatoriu nu ar fi deloc o aberaţie. Cu condiţia ca pe buletinul de vot să existe un pătrat alb, care să permită o opţiune împotriva tuturor candidaturilor. Doar că asta nu se doreşte cu niciun chip. Pentru că într-o astfel de variantă, s-ar vedea foarte exact câţi români nu dau un ban pe prestaţia politicienilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s