PICĂTURA DE OTRAVĂ: Majoritatea tăcută a câştigat, de fapt, alegerile


Uşurinţa cu care tot felul de primari cu probleme penale au recâştigat fotoliile de primari ar trebui să ne pună pe gânduri. Dar nu prea mult, dacă ne amintim că suntem în România.

O bună parte dintre compatrioţii noştri nu sunt sensibili la tema corupţiei. Pentru că ea, corupţia, face parte din gena noastră. Suntem obişnuiţi să dăm şi să luăm fentând legea. Să obţinem ceva luând-o pe o scurtătură, cu ajutorul unei sume de bani. Să băgăm bani în buzunarele medicilor şi asistentelor pentru servicii care, altfel, sunt acoperite de asigurări. Să încercăm să mituim poliţistul sau controlorul atunci când suntem prinşi în ofsaid. Iar când aleşii fură, nu ne miră că fac asta, ci doar dimensiunile gesturilor lor. Domnule, e prea mult, zicem noi. Să fi luat şi ei, da să ne mai lase şi nouă ceva!
Cu asemenea concepţii şi cu o asemenea toleranţă la rău sunt slabe speranţe să intrăm şi noi în rândul lumii civilizate.
Altfel, mai puţin de jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot (48,43 la sută) s-au prezentat, ieri, la urne. Iar la Bucureşti a votat doar unul din trei locuitori. Ceea ce înseamnă că majoritatea tăcută a fost mai mare ca oricând. Adică PSD nu a obţinut 43,5 la sută, cum o arată rezultatele, ci 14,35 la sută din alegătorii de pe liste. Iar cei de la USB, situaţi pe locul doi, se bucură, cu adevărat, de susţinerea a 9,8 la sută dintre bucureşteni.
Majoritatea românilor nu se regăsesc în niciuna din ofertele politice de pe piaţă. Chiar dacă partidelor nu le pasă de această realitate neconfortabilă, ea spune multe despre calitatea politicienilor noştri şi despre prăpastia tot mai adâncă dintre aleşi şi baza societăţii. Pe cine reprezintă, cu adevărat, Gabriela Firea, dacă ea a fost votată doar de 15 bucureşteni dintr-o sută? Şi cine ştie, cu adevărat, ce vor cu adevărat cele două treimi care nu au votat?
Aleşi nereprezentativi înseamnă o democraţie slabă. Partidelor nu le-a păsat, până acum, de chestia asta. Să vedem până când le va merge aşa.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s