PICĂTURA DE OTRAVĂ: Iubirea românilor pentru PSD și PNL nu poate fi clintită din loc


Dacă ne uităm la exit-poll-uri, așa cum arată ele la ora 18, putem constata câteva lucruri.

1) Tot avansul electoral de care beneficia PNL în urma victoriei lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 s-a volatilizat. Din nefericire pentru el, PNL nu a reușit să se desprindă de Iohannis. Iar prestația dezamăgitoare a șefului statului, care nu reușește de nicio culoare să se facă plăcut de români, îi trage în jos și pe liberali. Într-un an și jumătate, liberalii au pierdut peste 10 la sută la popularitate. Și cum alegerile parlamentare sunt tot în acest an, cu o administrație localå în mare parte pesedistă, nu credem că acest declin poate fi oprit.
2) Românii nu sunt sensibili la acuzațiile de corupție. Pe de altă parte, DNA este una din cele mai bine cotate instituții. Atunci nu putem interpreta decât așa: electoratul pur și simplu nu crede că o înnoire semnificativă a aleșilor ar însemna mai puțină corupție.
3) Partidele noi nu par să aibă nicio șansă în acest an, dacă ne luăm după votul politic. Doar Partidul Mișcarea Populară are șanse să treacă pragul de cinci sută. Și asta doar dacă acuzațiile penale nu-l vor scufunda și mai mult pe Băsescu. Pentru că toată popularitatea PMP se bazează pe un singur om. Situație care seamănă izbitor cu aceea din PRM-ul condus de Vadim sau din PNȚCD-ul lui Corneliu Coposu.
4) Electoratul nu dorește să permită ascensiunea unor doctrine care se bucură de multă credibilitate, azi, în Europa, cum ar fi naționalismul și ecologismul. După modelul interbelic, două partide par a fi suficiente pentru cei mai mulți dintre votanți. E drept că și legislația restrictivă încurajează astfel de tendințe.
5) Rețelele sociale nu sunt chiar atât de influente pe cât se credea. Cel puțin nu la un astfel de tip de alegeri. Mesajele de pe Facebook nu sunt urmate, iar tinerii nu merg la vot pentru că, în principiu, nu mai cred în (aproape) nimic și, în tot cazul, nu în politicieni.

Nu are rost să ne întrebăm dacă tot ce am constatat aici e de bine sau de rău. E vremea lucidității. Asta e țara în care trăim. Nu e cazul să ne mai îmbătăm cu apă rece. E greu să schimbi ceva dacă oamenii nu vor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s