PICĂTURA DE OTRAVĂ: Chiar sunt alegeri duminica asta?


Cred că interesul pentru alegerile locale este atât de scăzut încât o bună parte a electoratului nici nu ştie că la 5 iunie nu vor fi votaţi numai noii primari.

Dacă, de bine, de rău, candidaţii la funcţiile de primari au mai apărut pe la diverse televiziuni, de consiliile locale şi importanţa acestora nu a discutat nimeni.
Oricum am întoarce-o, însă, ce va rezulta din alegeri va fi complet nereprezentativ. Potrivit unor sondaje, în Bucureşti, de exemplu, vor vota în jur de 30 la sută din cei înscrişi pe listele electorale. Aşa că doamna Gabriela Firea, reprezentanta PSD, va câştiga, spun sondajele, cu circa 35 la sută din voturi. În realitate, e vorba de 10 la sută din voturile bucureştenilor. Ce reprezentativitate e aceasta?
Aici s-a ajuns şi asta s-a dorit. Campania electorală din această primăvară e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Legea a fost modificată aberant şi s-a ajuns până acolo că sunt destui aceia care nici măcar nu ştiu că au loc alegeri duminica viitoare.
Dar hai să ne oprim puţin la cei decişi să voteze. Putem pune pariu că 90 la sută dintre ei ştiu doar cu cine vor vota la Primărie. Dar habar n-au la ce foloseşte Consiliul local. Acesta e un fel de mini-parlament, fără de care primarul nu poate lucra. Adoptă bugetul local, stabileşte nivelul taxelor şi impozitelor şi cenzurează, într-un fel, activitatea primarului. Cum în multe locuri listele partidelor pentru consilii locale nu vor trece de 50 la sută, va fi necesară, după alegeri, formarea unor majorităţi. Aţi auzit vreo discuţie pe această temă? Cunoaşteţi vreun nume de pe vreo listă de consilieri? Ştiţi în ce măsură e vorba de nume noi, neimplicate în scandaluri de corupţie? Câţi dintre aceşti posibili consilieri sunt traseişti, care au schimbat partidele ca pe ciorapi?
Politica iresponsabilă a parlamentarilor, care au transformat prin lege aceste alegeri în ceva aproape misterios, fără gust şi fără miros, va avea un efect dezastruos pe termen lung, îndepărtând electoratul de viaţa publică şi încurajând protestele anarhice. Pentru că orice ar ieşi la alegerile de duminică, tot egal cu zero va fi pentru majoritatea românilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s