PICĂTURA DE OTRAVĂ: Pe cine mai ascultă SRI?


Jurnalişti şi politicieni au scris sau au spus că firma Hexi Pharma ar avea oarece conexiuni cu un serviciu secret de pe la noi. Cu SRI, ca să fim mai exacţi.

Hexi Pharma este celebra firmă implicată în scandalul dezinfectanţilor. O afacere de multe milioane de euro. Spitalele au cumpărat de la Hexi Pharma dezinfectanţi ieftini. Dar, de fapt, au achiziţionat un fel de apă chioară. Substanţele active erau diluate chiar şi de mii de ori.
Nu se ştie câţi oameni au murit din cauza infecţiiilor nosocomiale. Şi nici nu cred că interesează pe cineva. Dacă au murit, să le fie de bine! Cine i-a pus să se opereze în spitale româneşti? Puteau să facă şi ei ca Băsescu şi Ponta şi să dea o fugă în străinătate să se trateze.
Medici renumiţi, profesori, chirurgi de elită, manageri de spitale sunt indignaţi şi vor chiar să dea în judecată compania Hexi Pharma. Numai că ei nu sunt prea convingători. Cum am mai zis, dacă au observat că un număr exagerat de pacienţi se îmbolnănesc grav în spitale cu microbi agresivi şi rezistenţi la majoritatea antibioticelor, era cazul să-şi pună câteva întrebări. Iar una dintre ele era simplă rău: ce e cu aceşti microbi în spitale? Nu era char greu ca pe baza unui raţionament elementar să ajungi la dezinfectanţi. Dar nici uşor nu era, probabil, pentru că vorbim de corupţie, de şpagă, de un sistem mafiot. Iar dacă deschideai gura, puteai să te trezeşti că ai mari probleme existenţiale.
Dar nu acesta e subiectul zilei. Să ne întoarcem la eventuale legături Hexi Pharma – SRI. Dacă lucrurile stau aşa sau nu nu se va putea dovedi vreodată. Dar e un lucru cunoscut că serviciile de informaţii au firme acoperite. Chiar legea le permite.
Şi uite aşa ajungem la celebrele interceptări ale comunicaţiilor de toate felurile. Tema a fost pe agenda publică în urmă cu puţină vreme. Şi revine de câte ori se produce câte un atentat sângeros. SRI nu mai poate face interceptări autorizate de un judecător decât atunci când e vorba de siguranţa naţională. Dar cine garantează că tehnica SRI nu poate fi utilizată pentru interceptări din mediul economic? Pentru a obţine informaţii care ar avantaja firmele controlate de SRI? Cine poate şti dacă se face sau nu aşa ceva? Interceptări de acest fel nu pot fi utilizate în dosare penale. Dar pot fi de mare folos în mediul economic concurenţial. Şi pot să distorsioneze piaţa. De aceea, dreptul serviciilor secrete de a deţine şi opera firme este o problemă asupra căreia ar trebui să medităm.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s